Ki véd meg minket?-

 
image
 

 

 

A magántulajdon, a lelkiismereti szabadság, a gondolatok szabadsága, az amerikai függetlenségi nyilatkozat szellemisége,a jogállamiság,  alapvető nézeteim gerince. Az e témákban megjelenő híreket kiélezett hallással és látással figyelem. Amint megjelenik a középkori attitűdökre épülő akár vallási, akár világi elnyomás esélye, szólok, írok. (D.O.)

 

Országvédelmi terv: Orbán félreérti a világot

 PROFIT 2011. szeptember 13. http://hirszerzo.hu/profit/20110913_orban_bejelentes_reakciok

Várható volt, hogy mindenhonnan heves reakciók fogják érni Orbán Viktor újabb országmentő csomagját. A bankok a tőzsde és a politika mellett a sajtóban is az országvédelmi tervről írnak. A hat pontos javaslat az "elmúltnyolcév" következménye, szocializmus kiépüléséhez vezet, nagyon rosszul sülhet el, és a helyzet alapvető félreértésén alapul.

------------
A Népszava a szocializmus kiépülésétől fél
Ki véd meg minket?- teszi fel a kérdést Zsebesi Zsolt a Népszavában. Azonos című cikkében egy sor kérdést tesz még fel: „Először a nyugdíjakat védték meg. Aztán az otthonokat. Most már az egész országot kell megvédeni. De kitől? A sorvadóban lévő nemzetközi szervezetektől, az Európai Uniótól? Az extraprofitot hajhászó bankoktól? A víz alatt rugdosó Nemzetközi Valutaalaptól, (copyright Matolcsy György) vagy a konvencionálisan gondolkodó közgazdászoktól, akik olyan könyveket írtak, amelyekben nincsenek benne sem Matolcsy György, sem Orbán Viktor bátor és formabontó, nem konvencionális gazdasági megoldásai? Esetleg a darazsaktól, amelyek megcsíphették a kormányfő jobb karját. Pedig a tudomány eddigi állása szerint a darázs fizikai és egyéb paraméterei alapján nem létezhetne, főleg nem repülhetne - mondta tegnap a kormányfő a parlamentben.”
Ha az állam működésében rendszert keresünk, akkor az az állam hatalmába vetett vak hit Zsebesi szerint. „A Fidesz-kormány olyan szocialista gazdasági modellt épít, amelyben igazából nincs helye a magántulajdon szentségének, az egyéni kezdeményezésnek, a kockázatvállalásnak, annak a rendszerhez tartozó jognak, hogy az állampolgár maga, a saját kockázatára vállalkozik, míg az állam biztosítja ehhez a legjobb feltételeket.”
„Orbán úgy gondolja, hogy a nagyvilágban, Európában és máshol is úgy van, mint nálunk. Akié a hatalom, főleg ha ilyen nagy, mint a kétharmadosoké, az előtt nem lehet akadály. Sem isten, sem ember, sem törvény, semmi nem állíthatja meg abban, hogy a saját céljai felé törjön, és csak a saját érdekeit tartsa szem előtt. Mégpedig azokkal szemben, akik nem az ő útját választották, vagy választanák. Ez itthon a mindennapok gyakorlata. Azt mondhatjuk, hogy eddig nem sikerült ellene semmit tennie a magyar társadalomnak. Ezt a harcmodort szeretné a kormányfő ráerőszakolni a világra, az Európai Unióra, jelenlegi szövetségeseinkre, az Egyesült Államokra és mindenkire, akikről jól tudja: nem fog nekik tetszeni.”
„Vajon mi értelme van annak, hogy Lázár János azzal érvel a magyar parlamentben, hogy kormányának választania kell a bankok és az emberek között, és a Fidesz-kormány az embereket választja. Vajon ezzel a demagógiával, tényleg jót tesz az embereknek? Nem kellene inkább azzal foglalkozni, hogy - éppen az emberek érdekében - szükséges-e ilyen embertelen tempóban csökkenteni az államadósságot, és ilyen durván támogatni a gazdagabbakat a szegényekkel szemben a nagyon igazságtalan egykulcsos adóval? Amikor már minden meg lesz védve, akkor ki védi meg a demokráciát, az országot az álmodozóktól és a sarlatánoktól, Orbán Viktortól és társaitól?” –megválaszolatlan kérdések sorozatával zárja cikkét Zsebesi.
A Világgazdaság szerint nagyon rosszul is elsülhet

Címkék: , , ,