A görögök elunják és kilépnek maguktól?

 

“.Az Economist Intelligence Unit ….40 százalékosra teszi az euróövezet szétesésének valószínűségét….”

2011.09.28

ECOLINE.HU

Két londoni elemzőcég is temeti a görögöket, kilépésüket várva az eurózónából - írja az MTI. Az egyik vezető londoni gazdasági-üzleti kutatóközpont, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) szerdai elemzése szerint a görög államadósság a teljes euróövezeti szuverén adósságállománynak alig a 4 százaléka, és ennek alapján a görög közfinanszírozási rendszert könnyedén rendbe lehetne hozni. Csakhogy ez aligha oldaná meg a helyzetet, mivel Görögország elsősorban a versenyképesség imagehiányától szenved, és ez akadályozza, hogy a görög gazdaság "kinövekedjen" saját problémáiból.
A CEBR számításai szerint ahhoz, hogy a görög munkaköltség-mutató eddigi emelkedése a 2000 óta eltelt időszak EU-átlagára csökkenjen vissza, az írországihoz hasonló mértékű, de négy-öt évig tartó meredek bércsökkentésre lenne szükség. Ez azonban legalább 2014-ig tartó recessziót eredményezne, ami azt jelentené, hogy a már recesszióban lévő Görögországban hat egymást követő évben csökkenne az életszínvonal. Könnyen meglehet, hogy az ilyen mértékű gazdasági szenvedést a görög lakosság elviselhetetlennek találja, és inkább egy rövidebb, jóllehet még fájdalmasabb "kiigazítást" választ: a távozást az euróövezetből.
Az elemzés szerint a CEBR már régóta azon a véleményen van, hogy Görögországnak nem lesz maradása a valutaunióban, és tekintettel arra a fenyegetésre, amelyet egy törlesztésképtelenné váló tagállam jelentene az euróövezetre, mindenki számára a kilépési mechanizmus kidolgozása lenne a legjobb megoldás.
Az euróövezeti periféria versenyképességi problémája más nagy londoni házak véleménye szerint is megoldhatatlan a valutaunión belül. A Capital Economics minapi értékelése szerint még ha le is írják a perifériális eurótagok államadósságainak jelentős részét, és sikerül előteremteni a középtávú finanszírozási igényeikhez szükséges pénzt, a gazdasági növekedés hiánya miatt a közadósság ebben az esetben is hamarosan ismét emelkedni kezdene ezekben az országokban. Ennek alapján a Capital Economics londoni elemzői is arra a következtetésre jutottak, hogy az európeriféria problémái mindaddig nem oldhatók meg, amíg ezek az országok ki nem lépnek az euróövezetből, és le nem értékelik saját valutáikat.
A valutaunió felbomlását több más nagy citybeli elemző és befektetési csoport is immár jelentős eséllyel jósolja. Az Economist Intelligence Unit (EIU) legújabb globális előrejelzésében közölte, hogy az adósságválság miatt most már 40 százalékosra teszi az euróövezet szétesésének valószínűségét. Az EIU kockázati forgatókönyve egyaránt elképzelhetőnek nevezi az eladósodott déli eurótagállamok leválását és azt, hogy Németország dönt a távozás mellett. A cég szerint ez utóbbi fejlemény egyben a közös valuta végét is jelentené.

Címkék: ,