Szögi Lajos családjának kártérítése: az állam nem vállalja?

Nem gyakran teszem meg, hogy mindkét blogomban közzéteszem ugyanazt a  posztot, de ez annyira felháborít, látva  "HONATYÁINK" jelentős részének blazírt közönyét, egy ekkora tragédia szenvedő túlélői iránt, hogy nem is találok szavakat. Mire számíthat  a zemberek, esetleg hasonló, vagy bármiféle, saját hibáján kívüli  okból (vörösiszap?) pórul járt  hányada, ha az az (állam)szervezet, AKI - szavakban - gondoskodó atya módjára (??) osztogat, ekkora közömbösséget tanúsít?? Ha a vezető erők KERESZTÉNY..... szövetségesének szavakban tökéletes szólamait hallom, ilyenkor kérdezem, hogy ismeri-e a bibliát? Jakab levele 1.fejezetében a 27. vers üzenete: "AZ ISTEN ÉS AZ ATYA SZEMÉBEN EZ AZ IGAZI, TISZTA VALLÁSOSSÁG: MEGLÁTOGATNI NYOMORUKBAN AZ ÁRVÁKAT ÉS AZ ÖZVEGYEKET, ÉS TISZTÁN MARADNI A VILÁG SZENNYÉTŐL.(D.O.)
2010. december 08., szerda, 07:15
Szerző: Sebők János

Címkék: költségvetés; lincselés; kárpótlás; Fidesz-KDNP; Szögi Lajos; Sebők János;
TETSZETT A CIKK?
Ossza meg az alábbi közösségi oldalakon is:
iwiw iwiw Delicious Delicious Digg Digg Facebook Facebook GReader GReader URLGuru URLGuru StumbleUpon StumbleUpon Tumblr Tumblr Twitter Twitter dropshadow
Többre kíváncsi? Iratkozzon fel a hírlevelünkre, RSS-feedünkre, vagy a Twitter csatornánkra is!
kinyomtatomKinyomtatomtovábbküldömTovábbküldömhozzászólásokHozzászólások (#18)megosztomMegosztom
A hét elején a törvényhozás elutasította azt a javaslatot, hogy a Szögi Lajos családjának megítélt 46 millió forintot a költségvetés állja, mert a gyilkosság börtönbe zárt tettesei képtelenek azt kifizetni.
A hétfői ülésnapon a T. Ház elé egy olyan törvénymódosító javaslat is bekerült, amelyet a 2006. október 15-én, Olaszliszkán, a gyermekei szeme láttára meglincselt Szögi Lajos családja kártérítésének érdekében nyújtottak be. Mint ismeretes, az áldozat hozzátartozói által indított perben a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei bíróság 2010. október 20-án, első fokon 46 millió forintos nem vagyoni kártérítésre kötelezte a gyilkosság tetteseit. Dr. Kocsis Ottília tanácsvezető bíró indoklásában elmondta, hogy az áldozat minden családtagjának sohasem múló traumát jelentett a köztiszteletben álló apa elvesztése. A borzalmas gyilkosság után a tanár mindhárom lánya pszichiátriai kezelésre szorult, édesanyja a megrázkódtatástól szívinfarktust kapott, a feleség pedig azóta egyedül gondoskodik a családról. 

Szögi Lajos emlékhely Olaszliszkán
Fotó: csepel.hu
A szakértők szerint a gyilkosság idején 6 éves kislány szenvedte el a legsúlyosabb lelki sérülést, ezért a bíró a számára megítélt 10 millió forint nem vagyoni kártérítéshez igazította a család többi tagjának megítélt összegeket: a középső gyermeknek 9, a legidősebbnek 8, az özvegynek 6, a szülőknek 5-5, a nagymamának 3 millió forintot. Kötelezte továbbá az alpereseket a rongálással okozott 388 ezer forint kár megtérítésére, valamint a perköltség, a szakértői költség és az illeték (összesen több mint 1,7 millió forint) megfizetésére is. Ez utóbbi összegeket a börtönben ülőknek 15 napon belül kellett volna megfizetniük.
Csakhogy a 157 évre elítélt nyolc elkövetőnek nem áll módjában sem most, sem később fizetni, mert egyikük nevén sincs már olyan vagyon, amelynek értéke akárcsak megközelítőleg is fedezné a tartozást, amit így csak a rabmunkáért kapott pénzekből lehetne fedezni. Azaz a Szögi-családnak reménye sincs arra, hogy a megítélt összegeket valaha is kézhez kapják. 
Valószínűleg ez az abszurd (s nem egyedi) helyzet motiválhatta az MSZP részéről Ficsor Ádám és Juhász Ferenc képviselőket, akik november 8-án (!) Kövér László házelnöknek benyújtották a bűncselekmények áldozatainak segítéséről és az állami kárenyhítéséről szóló 2005. évi CXXXV. Törvény módosításáról szóló törvényjavaslatukat, amit a Jobbik is támogatott (!). A beterjesztésben többek között az áll, hogy „Az áldozatsegítésért felelős miniszter – kérelemre, különös méltánylást érdemlő esetben (kiemelés tőlem), a 7. §–ban meghatározott kárenyhítés helyett – a kárenyhítésre jogosult áldozat javára jogerősen megítélt, az elkövetőt terhelő kártérítés megfizetését a központi költségvetés terhére átvállalhatja.” 
A beterjesztés hétfőn került az országgyűlés elé, amely azonban 117 igen és 215 nem szavazattal még tárgysorozatba sem vette a módosító javaslatot. Az ellenzéki pártok jelen lévő képviselői támogatták a javaslatot, ám a kormánypárti frakció tagjai – 8 igen és 11 tartózkodó szavazatot leszámítva – nemmel voksoltak. A megdöbbentő állásfoglalással kapcsolatosan az egyik igennel szavazó Fidesz képviselő elmondta, hogy maga is érthetetlennek tartja képviselőtársai döntését, bár hozzátette, hogy a javaslat váratlanul érte őket, nem volt róla szó a frakcióülésen.”
Az eljárás, s annak „megmagyarázása” egyszerre szégyenletes, felháborító és elszomorító.
Érthetetlen, hogy a november 8-án benyújtott módosító javaslat miként érhette váratlanul a fideszes képviselőket? Mi az, hogy nem volt idejük átnézni a törvénytervezetet, talán túl sok az elfoglaltságuk? 
Felfoghatatlan, hogy miként zajlik manapság a törvénykezés a magyar parlamentben, ha a kormánypárti honatyák a frakcióülésen elhangzott eligazítás nélkül képtelenek felelős politikusként viselkedni, szavazni? Miféle képviselők ücsörögnek a parlamentben, ha még ennyi önállóságuk sincs?  Vajon miért szavazott a kormánypárti képviselők többsége – a központi eligazítás illetve a törvénymódosító javaslat ismerete nélkül – csaknem egyöntetűen nemmel a javaslatra?  Csak nem azért, mert az előterjesztés az ellenzéki padsorokból érkezett, s azt két MSZP-s politikus jegyezte? 
Folytatás »
 
hvgonlinelogo © Minden jog fenntartva! 2009 - 2010 HVG Online Zrt.

Címkék: