Mi van veled forintunk?

Csak néztem, mint Jocó a moziban. Nézem a pénzváltónál (2014 01 23) 304,4 forint az euro . Alig múlik el egy nap máris 310.49 forintra ugrik. Mi történt? Csak nem az, hogy a Magyar állampapírokat nem veszik rohamszerűen? Már negyedik éve ígérte Pártunk és Kormányunk azt, hogy ez az év (2014) a GYARAPODÁS ÉVE  lesz! Hát ez bejött, csak nem úgy, ahogyan anno elképzelődött. Emelkedünk az árakkal, az euró-forint kurzus ahogyan azt bárki láthatja csak-csak nem akar közelíteni a 2009-10- es szinthez. Az a huncut “libásBajnai” hogy “betett” a forintnak. Most elfogadnám, ha ennyi lenne az euro ára. (D.O.)

 A forint árfolyamának alakulása az euróval szemben 2010-ben

A forint árfolyamának alakulása az euróval szemben 2010-ben

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/itt_az_ujabb_figyelmeztetes_mar_nem_vonzo_magyarorszag.574645.html

Itt az újabb figyelmeztetés: már nem vonzó Magyarország

Címkék: forint, deviza, árfolyam, forintárfolyam, árfolyamváltozás, kötvény, állampapír

 

Magyarország azonnal megkapta a pénzpiacoktól a figyelmeztetést, mire számíthat, ha az MNB túl alacsonyra viszi le az alapkamatot. A magyar államkötvények búcsút mondhatnak az elmúlt időszakban élvezett vonzerejüknek.

Meglehetősen fakó befektetői érdeklődés mellett keltek el a csütörtökön felkínált négyéves magyar állampapírok és a forint kilenc hónapja nem látott szintre gyengült az euróval szemben - írja a Wall Street Journal. Úgy tűnik, Magyarország lemarad a Fed monetáris enyhítése előtt kibontakozó pénzszerzési versenyben.

---------------------------------------------------------------------

Kapcsolódó cikkek

A Magyar Nemzeti Bank lazítása, amelynek eredményeként a másfél évvel ezelőtti hét százalékról 2,85 százalékra zsugorította az alapkamatot, eddig bevált. A legutóbbi 15 bázispontos mérséklés azonban nagyobb volt a 10 bázispontos piaci várakozásnál, továbbá a piac fél szemmel már a Fedre figyel. A befektetői hangulatot ugyanis alapvetően az amerikai jegybank monetáris enyhítésének visszavonása határozhatja meg 2014-ben.

Magyarország 20 milliárd forint értékű 2018. áprilisi lejáratú kötvényt bocsátott ki, amire mindössze 20,687 milliárdnyi ajánlat érkezett. Az AKK erre 15 milliárd mérsékelte a felkínált mennyiséget. Végül a két héttel ezelőtti 4,32 százalékos hozam helyett 4,05 százalékon keltek el a papírok.

Fakuló vonzerőDSCN0058

Most azért cseppet sem bánnánk, ha azok a gaz “külföldi spekulánsok” kicsit “kirabolnának” némi devizát hozogatva nekünk az állampapírjainkért.(egy facebook komment a sokból, anno 2013 február)

Ez kedvező a befektetőnek: a 2018. júniusi olasz kötvény csak 2,28 százalékos, a hasonló portugál papír csak 3,61 százalékos hozamot kínál - derül ki a Tradeweb kereskedési site adataiból. Ugyanakkor az utóbbi két ország az eurózóna tagja, ami erősen mérsékli papírjaik kockázatát.

A kötvénypiacokon az elmúlt időszakban megugrott forgalom leradírozta a magyar adósságok előnyét más országok állampapírjaival szemben, igaz, az ötéves papírok piacán a brazil real és a török líra után még mindig a magyar forintkötvények muzsikálnak a legjobban - hívja fel a figyelmet Demetrios Efstathiou, a Standard Bank régiós elemzője. A magyar kötvények megőriztek valamit kiugró vonzerejükből, de nem annyit, hogy minden egyéb ajánlatot lefőzzenek. A tízéves kötvények piacán a bank már inkább a devizakötvényeket ajánlja ügyfeleinek.

Előznek a lengyelek

Magyarországnak kemény versenypályán kell megküzdenie a külföldi befektetőkért, akik találnak hasonló feltörekvő piaci papírokat földrajzilag hozzájuk közelebb eső vidékeken is. A közvetlen szomszédságban Lengyelország szintén tegnap lépett piacra két-, négy-, öt- és tízéves kötvényekkel, amelyekből szemben a magyar ÁKK-val tervezettnél többet tudott eladni.

A lengyel adósságot biztonságosnak tekinti Daniel Karnaus, a svájci Vontobel vagyonkezelő cég portfólió menedzsere. Nem kínál valami nagy hozamelőnyt másokkal szemben, de nincs mért aggódni a lengyel gazdaság alapjaival kapcsolatban.DSCN0061

Olgay Buyukkayali és Peter Attard Montalto, a Nomura elemzői egyetértenek. Lengyelországot egy nyugodtan haladó gyalogoshoz hasonlítják, amelynek mozgását jól ismerik a befektetők, szemben Magyarországgal, amely folyton meglepi őket adó- és egyéb intézkedéseivel. Emellett az utóbbi országban a jegybank fenn akarja tartani különlegesen enyhe monetáris politikáját.

Hozzászólások:

Hozzászólok

gitar53, 2014. január 25., szombat 17:39

Ha nincs biztonság és a hatalom bármikor elveheti a vagyont akkor menekül a töke!

biroti3, 2014. január 25., szombat 15:22

@Blama:
Szerintem igen, bár inkább a gyógyításban elkötelezett a Nemzetnek(bár az onkológia sajátossága, hogy nincs túl sok sikerélménye).

Blama, 2014. január 25., szombat 14:11

@biroti3: Az elkötelezettség, az elkötelezettség a Nemzethez - ez a döntő.
A felesége elkötelezett?

malkom, 2014. január 25., szombat 13:38

A kényesedő pénzügyi helyzetben a nemzetközileg persona non grata - vá vált kormányzati szereplőkkel nem lehet tovább létezni. Az sem megoldás, ha az ellenzék csak egyszerű többséget szerez, mert akkor tartani lehet a unortodox felfedezgetők visszatérésétől. Minden jel arra mutat, hogy nagy bukta lesz.

biroti3, 2014. január 25., szombat 12:55

@Zodiakus:
Igaz, elég küzdelmes az átlagember élete.Sokan már csak a nyugalomért, a kiszámíthatóságért is távoznak.Azért legtöbbjükért kár.

Mind a 32 hozzászólás itt...

Címkék: