A “rezsibohóc” és a társasházak.

Egy kis részlet a rezsiharc mai állapotáról szóló győzelmi jelentésből. Hurrá társasok! Én laktam ilyen “galambdúcban”. Van bő 20 éves tapasztalatom.

Nem olyan “forrón eszik” a  mind jobban teljesítő ország legnagyobb lakástömegének sajátos belső kis világát.(D.O.)

-----------------------------------------------

Komoly az esélye azonban, hogy a jövő nem a képviselő várakozása szerint alakul. Hiába mérséklődik ugyanis az áram és a szemétszállítás díja, a közös költség a társasházkezelők visszajelzése szerint szinte biztosan nem fog csökkenni. A közös költség ugyanis több tételből áll, amelyek közül néhány jelentősen emelkedett. Így, amit az egyik oldalon megnyernek a lakók, a másik oldalon elveszítik. „Visszaosztás biztosan nem lesz” – fogalmazott egy több társasházat kezelő közös képviselő cég munkatársa.

A közös költség jellemzően tartalmazza a ház felújítási alapjába történő befizetéseket, a biztosítási díjat, a szemétszállítás díját, a közös képviselő díját, a karbantartási költségeket, a banki és postaköltségeket, a hiteleket, a lépcsőházi világításra és a lift üzemeltetéséhez elhasznált áram számláját. Emellett a közös költségbe beletartozhat a már említett fűtésdíj vagy a távhő díja is.

A tranzakciós adó miatt azonban jelentősen emelkedtek idéntől a banki költségek. Egy 80 lakásos vidéki társasház tranzakciós költsége például eddig 130 ezer forint körül alakult évente, idén viszont ez a tétel eléri a 180 ezer forintot is. Emellett a társasházkezelő cégek évek óta nem emelték a közös költséget, és ugyanez a helyzet a karbantartási kiadásokkal is. A biztosítási díj is évről évre emelkedik az infláció mértékével. Ezzel szemben áll a rezsicsökkentéssel csökkentett közös áram- és szemétszámla, ez azonban valószínűleg nem lesz elegendő e költségek növekedésének ellensúlyozására.

 

http://hvg.hu/gazdasag/20131128_Ertelmetlenek_es_nevetsegesek_lesznek_a_r#utm_source=hvg_daily&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter2013_11_28&type-id=HvgDaily&user-id=BCD9E2BC&utm_content=top

Címkék: ,