NER-adó (az mi?)


2012. április 23.

ABCÚG

NER-adó

Mátyás Győző jegyzete

Lehetne, mondjuk, levegőadó is.
Mindenki, aki egyáltalán levegőt vesz – fizet. Annak alapján, hogy milyen szaporán teszi. Márpedig az garantálható, hogy ha egy ilyen adónemet bevezetnének, megugrana a pulzusszám és csak úgy kapkodnánk a levegőt.
Lehetne ennek egy elnagyoltabb variációja, ami szerint önbevallás alapján menne a dolog, persze a komcsik helyből duplán fizetnének. De ennél sokkal jobb ötletnek tűnik, ha a hatalom ez ügyben is eszközöl némi kontrollt, és az ország minden pontján felszerelt kamerák készítenének pontos felvételeket arról, hogy ki milyen gyakran folyamodik levegővételhez. Így azonnal le lehetne leplezni a szabotőröket, akik csak azért is visszatartják a lélegzetüket, vagy a trükkös sunnyogókat, akik maszkot öltve, vagy egyéb álca segedelmével akarnának kibújni a kötelezettség alól. Nem beszélve a projekt legígéretesebb oldaláról: hatalmas volumenű közbeszerzési pályázatot lehetne kiírni a kamerák gyártására, telepítésére és működtetésére, amit értelemszerűen a Közgép nyerne meg. Bár el tudnánk képzelni ennek a plánumnak egyszerűbb változatát is, amikor a hatalom mellőzné ezt az ürügyekkel való hülyéskedést, és egyszerűen visszatérnénk a sarchoz vagy a tizedhez.
Bár a most bevezetésre váró adófajták leginkább pontosan a sarcra hasonlítanak.

fungie.hu
Nem gondoltuk, hogy egy politikai alakzat tréfálni is képes, de ez a mostani kormány ebben is élen jár, amennyiben korábban az adócsökkentés kormányának nevezte magát. Ami elég rossz vicc. Tényleg alapvető változást hajtottak végre a rendszerben az egykulcsos adó bevezetésével – amihez irracionálisan ragaszkodnak –, s ez maga lett a tömény gazdasági kudarc. Részint éppen ennek a következménye a permanens toldozgatás. Talán nem is regnált még kormány, amelyik ennyi ad hoc jellegű, hasraütésszerű adóval igyekezett volna a polgárokat megnyúzni.
Korábban még dívott a propagandisztikus süketelés, ment a szédítés, hogy az „elmúútnyócév”, meg a karvalytőke lakájai, bezzeg ezzel szemben a közteherviselésbe most jobban be lettek vonva a multik meg a bankok. És áttételesen természetesen a zemberek, mert a szektoriális meg egyéb különadókat, amennyire tudták, a cégek nyomban áthárították a lakosságra.
Most már ez a népbolondítás sincs, ha a tervek valóra válnak, simán megbombázzák a lakosságot némi kétszeresen átkeresztelt extra adóval. Mert hát a tranzakciós meg az internet- és telefonadó egyfelől nem más, mint új névre hallgató forgalmi adó. Másfelől meg a kieső különadókat pántlikázzák át ily módon, hogy betömhessék velük a költségvetési lyukakat.
Ami mellesleg önleleplezően mutatja, hogy a kormánynak fogalma sincs arról, miként is volna képes hosszú távon egyensúlyba hozni a költségvetést, vagyis az ezerszer lehülyézett Európai Bizottságnak mégis csak volt valami igazsága, amikor kétségbe vonta a mi kormányunk fennen hangoztatott „eredményeit”, és nem nagyon hitt a kompetenciájában sem.
Nem én mondom, hanem a korábbi Fidesz-kormány minisztere, Chikán Attila: „A költségvetési problémák miatt a kormány minden eszközzel bevételeket próbál szerezni. Bár a szándék megvolt, hogy a kisadók megszüntetésével egy átláthatóbb, egyszerűbb adórendszer jöjjön létre, vagy a munkát terhelő járulékokat csökkentsük, de egyre inkább szivárognak vissza azok az elemek, melyek az adórendszer átláthatatlanságához vezetnek.”
Az ugyanis nem koncepció, hogy találomra rábökünk egy ágazatra, tevékenységre, és jól megadóztatjuk. Ráadásul lehetőleg olyasvalamit választunk ki – lásd: telekommunikáció – ami normális esetben a gazdaság előrelendítője volna. Arról az igen jellemző momentumról nem is beszélve, hogy amikor a szociknak támadt valami hasonló parádés ötletük, (azaz ők támadtak az internetre adóval), akkor a Fidesz ellenezte ezt leghangosabban. (Bár a legújabb verzió szerint végül csak a telefont fogják adóval lerohanni. Az internetre majd nyilván nem adót vetnek ki, hanem tudomisén, brutymékolási pótlékot. Hiszen, ha más a címke…)
De hát nyilván ez a fejetlen kapkodás is a szabadságharc része. Amiről a már idézett Chikán Attila azt mondja: „Nem kellene a szabadságharcot folytatni. Ez nem fegyverletételt, hanem tárgyalásokat jelent.” ”Az EU nem azt várja, hogy a miniszterelnök az asztalnál üljön, hanem azt, hogy intézkedéseket tegyen.”
Csak tartok tőle, a kormányfő nem tudja, hogy milyen intézkedéseket kellene tennie. Aki tudja, arra meg nem hallgat.
Címkék: Abcúg adó népnyúzás Orbán-kormány
Korábbi cikkeink a rovatban
168óra online

moncsybe
2012-04-23 11:11:53   #16
Én is régóta "viccelődök" a levegőadóval, de sokkal egyszerűbb lenne, ha nem ezer néven neveznék el ezeket a dolgokat, hanem annyit mondanának csak, hogy ADÓ. Ilyen egyszerűen és szimplán. Nem mindenféle jogcím alatt, mint pl. az internet adó, hanem egyszerűen a fizetésünk 80%-át elveszik azt jól van. Tudjuk, hogy a maradék 20%-kot kell beosztani.
Amit viszont nem értek, hogy költségcsökkentés címén miért nem lehet a képviselőktől, politikusoktól és minden egyéb hasonszőrűtől elvenni a plusz juttatásokat??? Miért csak a kis embertől veszik el? Vagy miért kell Schmitt Pálnak egy "palotát" venni? Mire fel? Idő előtt leköszönt, de ha még végig is vitte volna a mandátumát, akkor is kapott havonta egy kis pénzt, amiből meg tud élni és gondolom, hogy korábban is volt hol laknia és ezután is lesz hol lakni! Nem úgy mint sok magyar embernek, akiért ő elvben dolgozott.
S persze szép dolog, hogy nyilvános a politikusok jövedelemnyilatkozata, ugyanakkor, ha ezek az értékek tényleg igazak, és tényleg "csak" ennyi jövedelmünk van ilyen fizetés és jutatatások mellett, akkor mégis mit várunk tőlük? A saját pénzükkel nem tudnak gazdálkodni! Mert, hogy ezek a számok valósak, akkor ezt mutatják! Ha több jövedelmük van csak máshol, akkor az azt mutatja, ami a valóság, az ország pénzét is szépen lenyúlják. Hiába van itt EU-s támogatás. Jöhet bármi, mert azt szépen lefölözik.
A nép ugyanakkor értse meg, hogy válság van, de pont a honatyák nem akarják megérteni??? Még csoda, hogy a nép hallgat és nincsenek több milliós tüntetések, sztrájkok. De meddig? Meddig és miben bíznak?
Bár az igazi probléma az, hogy nem is igen van más alternatíva. Nem látom azt, hogy a ma Magyarországon lévő pártok közül bárki is, normálisan tudná intézni az ügyeket, rendbe tudná hozni az országot helyzetét. Ahhoz ugyanis nem a nép zsebéből kellene elvenni, hanem a saját zsebükből! Mi az, hogy milliárdos pártkasszák vannak, mi azt, hogy több munkahelyük van és érdemi munka nélkül veszik fel a pénzüket. A nép meg gürizik, és mégis egyre többen alig tudnak kijönni a bevételükből!
Azt nem veszik észre, hogy ha az eltartó réteget ellehetetlenítik, akkor lehet nekik bármennyi pénzük, bedől az ország! Ébresztő!!! Nem másban/máshol kellene keresni a hibát, hanem egy kicsit mindenkinek befelé kellene fordítani a fejét. Ennyire önzők még soha nem voltak az emberek, mint a mai világban! S nem látják, hogy ha így folytatódik minden, akkor nagyon csúnya vége lesz. Le kellene térni erről az útról de sürgősen!

Címkék: