A haladás élharcosa a jobboldal(?)

A franciaországi elnökválasztás évében Sarkozy elnök húsba vágó reformokat tervez, François Hollande, a szocialisták jelöltje pedig a szociális vívmányok védelmét ígéri. A konzervatív elemző szerint ezzel a baloldal a maradiságot választotta.
A jobboldal reformer, a baloldal konzervatív” – vonja le a következtetést az elnökválasztási kampány első mozzanataiból Ivan Rioufol, a Le Figaro vezető kommentátora.
A múlt év végén szakemberek még úgy látták, hogy az elnökválasztás éve nem lesz alkalmas a szükséges reformok megvitatására. Mint a Metazin is beszámolt róla, a társadalomkutatók azt gondolták, hogy mai állapotában a francia gazdaság nem képes fenntartani az igen kiterjedt szociális juttatások rendszerét. Sőt, már eddig sem volt, s az utóbbi két évtizedben a fájdalmas reform csak az állam fokozódó eladósodása révén volt elodázható.
Nicolas Sarkozy elnök azonban rácáfolt a kutatók várakozására: a közvélemény-kutatásokban rendre jobban szereplő Hollande-ot azzal próbálja legyőzni, hogy napirendre tűzi a súlyos kérdéseket, s ezek szerint a választási kampányban ezúttal csakugyan meg fogják vitatni, mi a teendő.
Rioufol szerint mindenesetre a baloldal elgondolkodni sem hajlandó ezeken a kérdéseken: úgy látja, hogy François Hollande az utolsókat nyögő etatista újraelosztási rendszer körkörös védelmére rendezkedett be. Ezzel olyan modellt védelmez, amelyet pedig az európai baloldal általában már elvetett. Rioufol abban reménykedik, hogy ha egyszer egy fejlődési modell összeomlóban van, mivel mérlege katasztrofális, akkor azok kerekednek felül, akik szakítani akarnak vele: ők az új haladás képviselői. Hollande pedig a „változást azonnal” jelszavával valójában a változatlanságot célozza meg. A konzervatív szerző jellemzőnek tartja, hogy Sarkozy „az emberek józan eszére” apellál, Hollande pedig „a francia álom” beteljesítését ígéri. Az álom ez esetben a szociális védőhálót jelenti, amelynek finanszírozhatósága a szocialista oldalon tabu téma.
a CIKK FOLYTATÁSA még tartogat meglepetéseket, érdemes végigrágni rajta és továbbgondolni a “szociális védőháló” baloldali vágyálmát.
 http://www.metazin.hu/node/2474

Címkék: , , ,