Orbán nem hagyja szó nélkül……

Orbán nem hagyja szó nélkül Barroso beszólását

ecoline.hu
ecoline.hu  2011.12.20.,
A kormányfő szóvivője szerint Orbán Viktor a normális menetrend szerint, a szokásos keretek betartásával választ fog adni az Európai Bizottság elnökének hétfői levélére.
Szijjártó Péter szerint félremagyarázták a kormány szándékát a jegybanktörvénnyel kapcsolatban. A szóvivő az m1 Az Este című műsorában nyilatkozva azt mondta, a kormány nem kezdeményezte a PSzÁF és az MNB összevonását, az országgyűlés elé terjesztett javaslat mindössze ennek jövőbeli lehetőségét teremti meg. Szijjártó szerint
a kormány a törvénnyel azt az alkotmányos lehetőséget szándékozott megnyitni, hogyha egyszer a nemzetközi, gazdasági, vagy egyéb körülmények miatt az a szükségszerűség fogalmazódna meg, hogy erre az összevonásra szükség van, akkor azt meg lehessen tenni alkotmányos keretek között.
A szóvivő megjegyzését érdekes megvilágításba helyezi a Népszabadságban kedden a Fidesz-KDNP frakcióülésről megjelent beszámoló. Az újságnak név nélkül nyilatkozó "ismert" kormánypárti politikus szerint ugyanis ha mégsem sikerülne tető alá hozni az IMF-fel a hitelmegállapodást, „egy mozdulattal össze lehetne vonni a jegybankot és a PSZÁF-ot, és az MNB 35 milliárd eurós devizatartalékának egy részét lehetne használni a likviditás biztosítására."
A kormányt tehát megint félreértették, hiszen a jegybanktörvény adta lehetőséggel csak szükség esetén élne, ám ezt a szükségszerűséget akár a kormány újabb baklövései is könnyen előidézhetik.
Nem feltételezzük, hogy a kormány azzal a szándékkal ült le az IMF-fel tárgyalni, hogy megállapodás nélkül álljon fel (ez ugyanis hitelének hiábavaló és végzetes rombolását jelentené), ám a tavaly nyári egyeztetések váratlan felfüggesztése és a múlt héten megkezdett informális megbeszélések idő előtti lezárása alapján nem bízunk maradéktalanul a januárra kiírt tárgyalások sikerében. A kormány IMF-megállapodással kapcsolatos kommunikációja ráadásul csak megerősít bennünket ebbéli meggyőződésünkben.
Így azonban nem vethetjük el annak lehetőségét, hogy a jegybanki struktúra átalakításáról szóló törvényjavaslat sokkal inkább a kormány jövő évi vészforgatókönyvének egyik alapvető eleme, mintsem a Szijjártó által vázolt távoli jövőbe mutató tervek része. A legjóindulatúbb interpretáció szerint is gyorsan összetákolt kiskapu az IMF-megállapodás kudarca esetén, s mint olyan, a lehető legrosszabbkor feltámadt elővigyázatosság jele egy olyan kormánytól, amely az utolsó pillanatig kitartott egy mindenki szerint bukásra ítélt költségvetés tervezete melleimagett.
Ott ássa alá a kormány szándékainak komolyságát és megállapodásba vetett bizalmát, ahol nem kellene - az IMF-fel szemben. Azt sugallja, hogy a kormány rendelkezik egy B-tervvel, amennyiben a Valutaalappal folytatott tárgyalásokat nem sikerül eredménnyel zárnia. Európa már sejti, de úgy tűnik, a magyar kormány még nem tudja: kényszerpályán nincs alternatíva, az alagútnak pedig csak egy kijárata van.

Címkék: , , ,