A magánélet végnapjai?

Főoldal

Nem csak Kövér ment neki a szuper-titkosszolgálatnak a Fideszből

2011. december 15
Címkék: Gulyás Gergely; módosító javaslat; Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemzői Központ;
Kövér László után egy másik fideszes országgyűlési képviselő is nekiment a Pintér Sándor belügyminiszter által megálmodott Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központnak. Gulyás Gergely azt javasolja, hogy a szervezet ne kötelezhessen újságírókat információik átadására.
Nem csak Kövér Lászlónak volt sok a Fideszben Pintér Sándor terve a "szuper-titkosszolgálatról". Gulyás Gergely szintén módosító indítvánnyal nyesné vissza a szervezet sokak szerint alkotmányos védelmet sértő jogait. A javaslat törölné a tervezet azon részét, amely „a nemzetbiztonság és a közrend védelme vagy bűncselekmények elkövetésének felderítése vagy megelőzése érdekében – kivételesen indokolt esetben az információforrás felfedésére kötelezheti a médiatartalom-szolgáltatót, valamint a vele munkaviszonyban vagy más, munkavégzésre irányuló jogviszonyban álló személyt”.
A Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központ (NIBEK) egyik első bírálója az adatvédelmi ombudsman, Jóri András volt, aki szerint súlyos alkotmányos aggályokat vetne fel az a mód, ahogy az új nemzetbiztonsági szolgálat személyes adatokat kezelhetne. (Jóri András ráadásul "hibás" szöveget kapott Pintéréktől, a neki elküldött változatban ugyanis a NIBEK-re mint új nemzetbiztonsági szolgálatra vonatkozó rendelkezés nem szerepelt.)
A NIBEK kivételes hozzáférést kap az állampolgárok "adatvagyonához": valamennyi fontos állami adatkezelési rendszerből közvetlen elektronikus kapcsolat útján szerezhet kontrollálhatatlanul információkat. Sőt, a különböző adatkezelési rendszereket össze is kapcsolhatják, a megfelelő garanciális védelem nélkül beszerzett adatokat pedig lényegében korlátlan ideig őrizheti meg a már jól ismert, „szolgálati érdekekre” való hivatkozással. Az adatokhoz tehát közvetlenül és teljes körűen férhet hozzá a NIBEK, amely azonban az ügyészség adatigénylését meg is tagadhatja vagy feltételhez kötheti.

Pintér tervei a "Nagy Testvér" létrehozására a Fideszben is kiverték a biztosítékot
Fotó: Túry Gergely
A NIBEK-et az ellenzéken túl kormányrészről is bírálat érte. Kövér László házelnök több módosító javaslatot is beadott. Legradikálisabb indítványával egyszerűen törölné a NIBEK-et a nemzetbiztonsági szolgálatok közül, mondván, nem folytat titkos információgyűjtő tevékenységet. Egy másik javaslatában kizárólag belföldre korlátozná az új központ hatáskörét, mert szerinte az ország külső függetlenségéhez kötődő értékeléseket és tájékoztatást nem lenne szabad a belügyminiszter irányítása alatt álló szervezethez utalni, hanem meg kell hagyni a külügyminiszter felügyelete alatt álló Információs Hivatalnak. Kövér László kivenné azt is, hogy a közvetlen elektronikus adatkapcsolat kiépítését írnák elő a központtal együttműködő szervek adatkezelési rendszerével.
A Fidesz második emberén kívül a párthoz közel álló, volt titkosszolgálati műveleti igazgató, Földi László sem értett egyet az új nemzetbiztonsági szervezet létrehozásával. Földi többek között arról beszélt a Hír Tv-ben, hogy „jelenleg teljes a zűrzavar a fogalmi rendszerekben (a bűnüldözés, nemzetbiztonság, terrorelhárítás terén), és ha ezt megfejeljük egy új, információs csúcsszervvel, akkor nem biztos, hogy jó irányba mennek majd a dolgok”.
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK:

1 HOZZÁSZÓLÁS
2011. december 15., 18:29 Új felhasználói nemeth57név
Jön a pintér diktatúra.

Címkék: ,