Szlovákia B-terve: lépjünk ki az eurózónából

A ketrec előtt gágognak a libák, mert be akarnak menni. A ketrecben már merőben más a véleményük, azért gágognak, hogy mielőbb kijussanak. Nem hasonlít egyik-másik ország álláspontjához? A SIKERES szomszéd a terhek elől menekülne? Mi van, mi lesz? Lazul a zóna? Merőben különböző karakterű országok egyben tartása…...??? (D.O.)
ecoline.hu
2011.10.08.,
Várhatóan kedden szavaz a szlovák parlament Szlovákia részvételéről az EFSF-ben. A minimális parlamenti többséggel rendelkező négypárti kormánykoalícióban továbbra sem sikerült közös álláspontot kialakítani a kérdésben. A Mileta Radicova vezette kormány egyik pártja, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) ellenzi a júliusban az eurózóna pénzügyminiszterei által a tagországok elé terjesztett javaslatot, márpedig támogatásuk nélkül esély sincs annak ratifikálására.
Az SaS csak azzal a feltétellel hajlandó jóváhagyni Szlovákia EFSF-hez történő 7,7 milliárd eurós (a szlovák GDP 12 százalékának megfelelő) hozzájárulását, ha az ország egyúttal kilép az Európai Stabilitási Mechanizmusból (ESM). Az SaS EFSF-et támogatató szavazatáért cserébe még egy feltételt szabott: a szlovákok hozzájárulásának felhasználásáról a parlament minden esetben külön szavazzon, a 7,7 milliárd euró sorsáról ne az EFSF vezetése, hanem Szlovákia dönthessen.
Az SaS vezére, Richard Sulik szerint már csak azért sem kellene Szlovákiának igent mondania az EFSF feltőkésítésére, hiszen az abba beleölt pénz amúgy sem lesz elegendő, hogy a görög adósság átszervezésének költségeit fedezze. Márpedig Szlovákiának már ez a "képmutató szolidaritás" is fájdalmas terhekkel jár - érvel az SaS.
A párt szerint a szlovákok komoly áldozatokat hoztak annak érdekében, hogy csatlakozzanak az eurózónához, az adósságcsapdába került országok megmentésével szembeni ellenállásukat igazolja korábbi gazdaságpolitikájuk is. Az Economist emlékeztet arra, hogy a piacgazdaság felé látványosan nyitó Szlovákiát a Világbank 2003-ban a "legnagyobb reformer" kitüntetéssel illette. Az SaS szerint az EFSF megkérdőjelezi a Szlovákia által elért eredményeket azzal, hogy a szocializmus útjára tereli az eurózónát.
Kormányközeli források persze napok óta azzal csitítják az egyre türelmetlenebb európai közösséget, hogy ne aggódjanak, az EFSF elfogadására így vagy úgy, de sor kerül Szlovákiában is. Ha minden kötél szakad, az ellenzéki Smer siethet Szlovákia becsületének megmentésére - jelezte Robert Fico, aki pártja támogatásáért cserébe mindössze az előrehozott választások kiírását kéri Radicovától.
Ugyanennyire visszautasíthatatlannak tűnik az a B-terv is, amely az SaS berkein belül kering az Economist szerint: Szlovákia mondjon nemet az EFSF-re, egyúttal mondjon nemet az euróra is. A jelenlegi közhangulat mellett talán nem is volna lehetetlen rávenni a szlovák választópolgárokat arra, hogy bírálják felül korábbi döntésüket.
Sajtóbeszámolók szerint a szlovákok nem repesnek az örömtől, hogy a költségvetés egy részét a költekező déli államok megmentésére kellene fordítaniuk, de annak sem örülnek, hogy az adójukból nyugat-európai bankokat mentenek majd meg. Szlovákia talán már bánja, hogy kezét-lábát törve rohant az eurózónába, hiszen az euró-csatlakozástól előnyöket, és nem plusz-terheket várt.

Címkék: ,