Lesz államcsőd? Magyar ARMAGEDDON?

Megértem a szerzőt. Elkeseredett ember, aki szeretné felrázni a béna, suta közvéleményt. Egyet lehet érteni vele, minden szava hiteles! Az alkalmazott kifejezés (az ARMAGEDDON)  fogalmával elég sok zavar és helytelen alkalmazás is együtt jár. A fogalommá magasztosult szó eredetileg a bibliában, méghozzá egyetlen alkalommal és csak a Jelenések könyvében található. Azonban ma már annyira elterjedt a katasztrofális, vagy globális  zavarok jelzőjeként, hogy meg sem rebben a szemünk olvastán. Ha az alábbi cikket olvassuk, hasonlóan érezhetjük magunkat, mint  amikor az Illési jelenet során a  hamis és az igaz próféták közti különbség látványosan megmutatkozott. .A tanulmány célja: elválasztani a demagógokat és a józan gondolkodókat, mint anno Akháb király és udvaroncai vs Illés próféta esetében történt. Túlontúl sok még a “valakiben”  hívő lélek,(nem az élő Istenben hívőkre gondolok) akik keservesen fognak ébredni, ha ugyan….(D.O.) 
 Magyar ARMAGEDDON jöhet http://realty.blog.hu/2011/10/18/magyar_armageddon_johet
2011.10.18.realty- ingatlan és valóság
Ne a hír hozójára, hanem a hírre haragudjatok! Lesz államcsőd?
Nagy pofonokba fogunk beleszaladni. Aki ismer az tudja, hogy (nem politikai értelemben) jobboldali gondolkodású vagyok. Emellett azóta vagyok csak lelkes Fidesz szavazó amióta egy közgazdasági analfabéta, egy igazi balfék lett a miniszterelnök, aki kormányzása első 100 napjában több hülyeséget csinált mint a többiek az azt megelőző 10 évben. Őt egy paranoid skizofrén őrült követte, aki felhatalmazás és támogatottság hiányában is képes volt átütő eredményt elérni: lenullázni és kinyírni a két politikai oldalból egyet, a sajátját.
A baloldal elértéktelenedése, hitelvesztése után egy remény maradt. A Magyar “NEW HOPE”, egy erős karizma akinek volt tapasztalata, nemzetközi ismertsége, befolyása és nem utolsósorban olyan felhatalmazása, amely által egyedül, ellenzékkel való viaskodás nélkül bármit megtehetett volna. Bármi jót. Történelmi lehetőség és történelmi felelősség.
A hazai problémák közgazdasági értelemben véve olyan pofon egyszerűek, hogy a 9 éves kislányom is érti, hogy mi miért nem jó.
Eladósodottság (állami és privát szférában is), a teljes lakosságon belül dolgozók és ezen belül is a privát szférában dolgozók aránya,  szociális (vagy inkább szocialista) rendszer problémái, műveletlen földek, túl nagy feketegazdaság, túl sok kórház, túl sok önkormányzat túl sok választott képviselővel, túl sok felesleges hivatal túl sok motiválatlan hivatalnokkal....Túl sok finanszírozási igény a piacokról, túl magas kamatok.
Igen, miközben úgy költekezünk túl, hogy nem igazán vagyunk jóléti állam, mindenki (a túlzott kedvezmények igénybe vevői is) úgy érzi, hogy keveset kapott. 
iStock_000011683229XSmall.jpg
Túl jól élünk. Nem én és nem te, nem is ők, hanem mi. Túl sokat költünk, túl kevesek által megtermelt javakból. Ezért kérünk kölcsön. És aztán megemeljük az elvonás mértékét azon kevesektől akik még termelnek és még többet költünk. Aztán megint kérünk kölcsön. 
A túlköltekezés árát a kis és középvállalkozások, valamint a bérből és fizetésből élő középosztály fizeti meg nagyobb részben.  Magas adóterhek, a lehető legbonyolultabb bürokratikus adórendszer, magas hitelkamatok. A kérdés, hogy mit lehet még elvenni tőlük? Az orvosok már elvándoroltak, az egyetemekről kikerülő ifjú generáció pedig nem is gondolkodik hazai karrierben.
Intézkedések sorozatával letöröljük a hazánkban működő bankokat és ezzel a finanszírozási lehetőségeket is a föld színéről. Jól megadjuk nekik. Nem kell sorolni a gyomrosokat, bank adók, moratórium, rögzített árfolyam. 
Nem lesz hitel. 
Nem lesz termelés sem.
Nem is kell igaz? Majd megoldjuk. Majd a Takarékszövetkezetek fognak finanszírozni. És ők honnan szereznek pénzt ? Az államtól? A piacokról? Kétlem!!
A remény halott. A költségvetés ugyanolyan gyenge mint az előző években. Kétségkívül elindultak jó folyamatok, de le is álltak. A bejelentett reformok nem valósultak meg. Közben a külső környezet is rosszabb lett, még egy-két nem várt saller is érkezett (pl: áfa döntés). 
Nemzetközi megítélésünk Ukrajnával és Albániával vetekszik. Ugyanúgy hatalmas a hiány mint évekkel ezelőtt. Ugyanúgy a nemzetközi piacokra rohangálunk finanszírozásért és ugyanúgy nőni fog az államadósság. A nyugdíjpénz még talán idén kitart, de utána? Szájkaratéban világbajnokok vagyunk, de hol vannak a reformok? Hol van a költségcsökkentés, a racionalizáció??
Ne legyen kétsége senkinek abban, hogy jövőre komoly recesszió lesz és kevesebb adóbevétel fog befolyni, mint az a tervekben van. Nemzetközi szinten is visszaesés lesz, tehát nálunk is. Mindig ez van. Bevételek fölül, kiadások alultervezettek.
Ne legyen kétsége senkinek abban, hogy csak hatalmas felárral fogunk finanszírozást kapni (ha egyáltalán kapunk). 
Kit érdekel? Csak mellékesen közlöm, hogy rohanunk az államcsőd felé!!
Azonnali 1000-1500 milliárdos költségcsökkentés kell!! Bármi áron!! Akkor is ha ez tüntetésekkel, szavazók elvesztésével jár. Nincs más út, történelmi politikai felelősség van a kormány nyakában! Szerkezeti reformok, az állami apparátus leépítése, stb.
A remény meg ott tud mégis meghalni, ha mégsem fognak semmit tenni, és továbbra is látszatintézkedések sora lesz csak lebegtetve. 
A múlt héten egyik nap hallgattam a rádiót, egymás után mondták be a jó híreket: Kell még 6 milliárd a BKV-nak de azonnal, át kell alakítani a Kossuth teret 2,5 milliárdért de azonnal, szocpolt (5 milliárd) kell bevezetni de minek, kellene a Hungaroringre egy új aszfalt 15 milliárdért! Mindez egy nap alatt!
Ez így nem megy. Költséget kell csökkenteni. Különben csőd lesz. Nem a sunyi bankok miatt, nem a gaz spekulatív tőke miatt, hanem azért mert mások pénzéből élünk és ezeknek a másoknak elegük van belőlünk.
Persze ez az átlagembert nem érdekli. Eljön az az idő amikor érdekelni fogja.
Először nem jön majd a nyugdíj, a közalkalmazotti fizetés, a munkanélküli segély.
Utána nem fog tudni pénzt felvenni a bankszámlájáról.
Legvégül nem lesz áram a kábelben, nem fog folyni víz a csapból, nem lesz fűtés.
Lehet lázadni, tüntetni, ellenszegülni a nemzetközi piacoknak, de fájdalom nélkül nem lesz változás. Változás nélkül pedig egy kis dacos-hangos, büszke de tönkrement ország leszünk 10 millió éhezővel.
Másik forgatókönyv szerint nem lesz gyors csőd, inkább egy hosszú ideig tartó folyamatos nyűglődésbe csúszunk. Egyre nagyobb felárat fizetünk a minket finanszírozóknak és egyre  nagyobb kompromisszumokat kötünk. Egyre több olyan üzlettel, amit olyanokkal kell megkötni akikkel nem biztos, hogy egyébként üzletelnénk. Mondjuk a hiány finanszírozása kapcsán véletlenül orosz vagy akár távol- vagy közel-keleti kézbe fognak kerülni a üzemanyag és közműszolgáltatók, az energiacégek, stb. Más megoldás nem lesz. Mondjuk gazdaságilag ismét függőek leszünk, csak nem azoktól fogunk függeni és nem úgy ahogyan azt ma szeretnénk.   
Lehet, hogy Armageddon kell ahhoz, hogy magunkhoz térjünk. Lehet, hogy csak akkor értjük meg, hogy mi a helyzet, amikor már nagyon fog fájni. 
Ilyen komoly lenne a helyzet? Érdekes fordulat, hogy ma már a “jobboldali” közgazdászok is arról beszélnek, hogy nagy baj van.   
Egyetlen esélyünk, hogy a Fidesz magához tér és cselekedni kezd. Ezzel konfliktusok sorozatát vállalja magára, de megmenti hazánkat és így kerül be a történelemkönyvekbe!! Én még reménykedem és drukkolok, várom az őszinte mondatokat és hiszek az összefogásban, a józan ész erejében.
Ideje lenne tehát kiállni és elmagyarázni a helyzetet. Ideje lenne megértetni az emberekkel, hogy most olyan szituáció van ahol több évtizedes berögződéseket és szokásjogokat (“szerzett” jogokat) kell felrúgni ahhoz, hogy legyen jelenünk és jövőnk. 
Javaslom olvasmányként az alábbi cikket, amelyből kiderül, hogy Lettország hogyan jött ki a válságból. Interjú Andris Vilks Lett pénzügyminiszterrel:
Egy pár idézet: 
“Az általam is fémjelzett koalíció pártjainak vezetőivel együttesen kiálltunk a nép elé és elmondtuk nekik részletesen, mire készülünk, mire kell felkészülniük. Ez volt az alapja mindennek. Ezt megelőzően azonban teljes körűen feltártuk a valós helyzetet, amire példátlan társadalmi vita vette kezdetét. Ebben részt vett a munkaadó, munkavállaló, sajtó illetve a gazdasági szakértők sora: belföldiek, külföldiek egyaránt, természetesen minden egyes párt. Ráadásul nálunk a helyzetet még bonyolította a rengeteg súlyos történelmi örökség, az évtizedeken át tartó szovjet megszállás feldolgozása és megannyi hiányossága, a bizalmatlanság a lett többség és a jelentős számú orosz kisebbség között, a vélt és valós orosz kormányzati beavatkozás a belügyeinkbe.“
“A hitelünket továbbá megalapozta az is, hogy az összes miniszter, maga a miniszterelnök, az államfő, minden parlamenti képviselő lemondott javadalmainak túlnyomó részéről. Nagy részünk lemondott a hivatali kocsiról is. Ma körülbelül negyven százalékkal keresek kevesebbet, mint néhány évvel ezelőtt. Az állami kiadások drámai csökkentését ezek a látványos, példamutató lépések alapozták meg. Az államapparátus radikális leépítése, mely folyamat javában tart még, sokkal nehezebb dió volt persze. A hivatalnok réteg fele veszíti el állását ebben a folyamatban. A maradók jövedelme harminc-negyven százalékkal csökken. Gyorsan és biztosan átállunk az elektronikus úton történő országirányításra, ahogy ezt az északi szomszédunknál, Észtországban is csinálják.”
A jelen poszttal az a célom, hogy elmondjam a saját VÉLEMÉNYEMET. 
Ez a blog egy ingatlanszakmával foglalkozó blog, amely néha kénytelen foglalkozni alapvető (makro) gazdasági kérdésekkel. Nem politizálunk, még akkor sem amikor erős szavakat használunk egy-egy kérdésben vagy egy-egy személlyel kapcsolatban, nem célunk továbbá jelenlegi és/vagy volt vezetőket szidni, politikai véleményt formálni.
Nem vagyok párttag és elkötelezett párt szavazó sem. Nincsenek olyan érdekeltségeim amelyek egyik vagy másik politikai oldaltól függenének. Nem is teszem le a voksomat a jelen posztban sem egyik vagy másik politikai oldal mellett sem, akkor is ha valaki tévesen ezt kihallja ebből az írásból.
Érdekel mások a témáról szóló véleménye, de nem érdekel mások politikai állásfoglalása. 
Ezért kérem, hogy csak olyan hozzászólások érkezzenek amelyek a témához kapcsolódóak és a gazdaság helyzetével és a lehetséges forgatókönyvekkel foglalkoznak.

117 komment · 2 trackback
Címkék: bank gazdaság hitel ingatan ingatlanpiac portfolioblogger válság vélemény
Ajánlott bejegyzések:

A bejegyzés trackback címe:
http://realty.blog.hu/api/trackback/id/3312222
Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Titanic 2011.10.19. 14:20:07

  Orbán: A magyar gazdaság egy gyorsnaszád Index, MTI Ha Orbán Viktor mindenáron ragaszkodik ahhoz, hogy a gazdaság állapotát  vízi közlekedési eszközökkel szemléltesse akkor sokkal életszerűbb példákat is találhatna.      ...

Trackback: Titanic 2011.10.19. 14:24:14

  Orbán: A magyar gazdaság egy gyorsnaszád Index, MTI Ha Orbán Viktor mindenáron ragaszkodik ahhoz, hogy a gazdaság állapotát  vízi közlekedési eszközökkel szemléltesse akkor sokkal életszerűbb példákat is találhatna.      ...

Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.
Szeretném látni az összes kommentet! (117) Az utolsó 100 komment:

contractor 2011.10.19. 10:51:02

Tuti, hogy nem lesz népszerü amit mondok, mert leírtam ezt 2 évvel ezelött is és akkor sem volt az. A lényeg - Magyarország nevü hajóban ül 10 millió ember. A hajó süllyed, mert léket kapot a részeg kormányos (-ok) miatt. Van a hajó fedélzetén 2,5 millió jó/közepes úszó. Van még vagy 1 millió aki kis segítséggel elevickél. A hajó menthetelen, el fog süllyedni. A 2,5 millió jó úszó még meg tud menteni fejenként egy plusz embert. Ez valószínü a legközelebbi rokona lesz. Ha többet várnak el tölük akkor mindenki odaveszik. Vagyis van 4 millió ember akit reálisan nincs aki megmentsen. 2 évvel ezelött még csak 2,5-3 millió volt. Ennyit romlott a helyzet. A kapitány, legalábbis szavakban azt harsogja, hogy mindenkit megmentünk (senkit nem hagyunk az út szélén) miközben ö maga sem tud úszni, csak elméletben tanulta meg. Nem fog menni, elöre mondom. Itt lesz 4 millió áldozat vagy mind a 10 millió. Ezek a lehetöségeink.


Chicano 2011.10.19. 10:51:38

Rég olvastam ilyen jó posztot. Mint jobboldali magam is hasonló véleményen vagyok. Nincs már más út csak az őszinte beismerése a helyzetnek és azonnali drasztikus kiadáscsökkentés. Belebukik a FIDESZ? Lehet hogy igen. Majd lesz helyettük másik jobboldali párt. Orbán meg elmegy nyugdíjba, és így lehet hogy egyszer még 10-20-30 év múlva meglesz neki az a szobra amire annyira vágyik. De ha most nem lép az összes hiba amit az elődei követtek el az ö nyakába fog szakadni. 20 év múlva nem arra fognak emlékezni hogy ki tette tönkre a gazdaságot hanem arra hogy ki alatt csődölt be az ország. Azért pedig nem jár szobor.

Zorgo 2011.10.19. 10:53:12

Tetszett az "elmúlt két év"-es duma. :) Igen, ez is szépen rímel az "elmúlt 8 év rigmusára".Kicsit furcsa,hogy még nem érzik cikinek a mantrázását. A szocialista politikusoknak azért üzenem,hogy nincsen elfelejtve a botrányosan rossz kormányzásuk.Tehát ne abba kapaszkodjanak, hogy a Fideszből kiábrándultak majd rájuk szavaznak. Azt hiszem mindenki egy új erőt vár,ami még nem mocskolta be magát a korrupcióval, nem evidens nekik,hogy bármit megtehetnek, és mernek jó kompromisszumokat is kötni végre!

borovi 2011.10.19. 10:53:27

@Zorgo: Csak sajnos ehhez az ébredéshez az kellett, hogy szegény Csipkerózsikákat jól megerőszakolják. Most meg már nyílhat az a szem, késői az ébredés...

Kivlov 2011.10.19. 10:53:37

Csak jönne már végre az az államcsőd, mert addig itt csak szavazatvásrló, irreális osztogatás lesz. A még dolgozó emberek további nyúzása, amíg tarkón nem lőnek egyszer mindenkit a parlamentben...

sidorovich 2011.10.19. 10:53:55

@JT: " Azonnali 1000-1500 milliárdos költségcsökkentés kell!! " Ennek a hatásaival számoltál is? Vagy csak úgy gondolod, hogy csökkentünk egy 1500 milliárdot oszt jónapot? Teljes a tévút, minden további csökkentés valójában növekedést generál, még akkor is ha a kormány a legkegyetlenebb spártai szigort és közömbösséget ölti fel. Csúnya analógiával hiába hagyod a beteget megdögleni, a temetést vagy kifizeted vagy ott fog oszladozni amíg meg nem betegíti a következő embert... Miért nem arról írsz, hogy kipusztultak új értéket létrehozó vállalkozások? Meg arról, hogy M.o. a zéró összegű játszmák országává vált? Amíg nincs rendes termelés addig nem változás semmi, szerintem jobb ha felfogjuk.


Battlestar Galactica 2011.10.19. 10:54:56

@CyberPunK: Oszt akkor jön Oszkó, meg Bajnai. Csak egy szakértő kormány tud eredményes lenni szerintem a jelenlegi szituációban, és remélem egy pártkatonát sem vesznek be a buliba, egyik oldalról sem, ha így történik! A Fideszdroidok erősen dolgoznak a kiiktatásukon, de remélem nem fog nekik összejönni. Bár persze lehet, hogy jön egy lex Oszkó vagy egy lex Bajnai, és lecsukják őket egy 20 évvel ezelőtt elkövetett diákcsínyért. Ilyen világ jön!

csabakirályfi 2011.10.19. 10:55:53

"...amióta egy közgazdasági analfabéta, egy igazi balfék lett a miniszterelnök, aki kormányzása első 100 napjában több hülyeséget csinált mint a többiek az azt megelőző 10 évben." Ez a közgazdasági analfabéta a 100 napban hogyan csinálta a több hülyeséget? Mert ugyi törvényeket a parlament. Ebben a 100 napban, a szerző szerint, a fidesz nevű ellenzék keményen ellenállt? Vagy megszavazott mindent? És egyáltalán, tudna a szerző olyan törvényeket mondani, amik arról szóltak, hogy csökkenteni, és az általa támogatott fidesz ezeket támogatta? Esetleg a mi Zsigánk mivel is foglalkozott jegybankelnökként? Budai úr mikor szedi elő? Volt egy polgári párt, amelyik ezt sokszor előszedte, ez a drága fidesz mit is csinált vele? Ja, bocs, ők magukat tették tönkre. Ühüm.

Sir Galahad 2011.10.19. 10:56:06

Amikor én egyet fogok érteni mondjuk azzal, hogy "Azonnali 1000-1500 milliárdos költségcsökkentés kell!! Bármi áron!!", azt azzal fogom kezdeni, hogy a komplett jövedelmemet felajánlom erre a célra - anélkül csak szájtépés az egész.

Koppany1956 2011.10.19. 10:56:49

Majdnem teljesen egyetértek! Kivéve a bankok most sem hiteleznek! Mint kisvállalkozás vezetője állítom , hitelhez jutni ma magyarországon szinte lehetetlen! Legálisan vállalkozni szintén lehetetlen ( a legálist úgy értem, hogy minden adót és járulékot papírforma szerint befizetsz) Mint deviza lizinges kérdésem a következő ha a frank drágul kb 60%-ot a törlesztőm miért nő 100%-al? Összegzés: Magyarországon intézményesített lopás folyik, az emberek nincstelenné tétele ás javaik érték minimalizálása a cél! És ehhez minden intézkedés ellenére, sajnos aszisztál az állam!!! 50 évesen azon jár az eszem, hogy más országba keresek boldogulást! Kitépve a szívem a lelkem, mert szeretem a hazámat , de már nem a miénk!


Gatinho 2011.10.19. 10:57:05

Jó cikk. De ne feledje senki, hogy 90%-ban a maszop és az szdsz hibája, hogy itt tartunk!

Rive 2011.10.19. 10:57:29

A Fidesz csodálatos kijózanodásában ugyan kár reménykedni. A legtöbb, ami várható, hogy az utolsó utáni pillanatban úgy-ahogy beigérik a finanszirozók által aktuálisan igényelt minimumot, amit aztán amikor megvalósitásra kerül a sor, megpróbálnak mindent elsimlizni, hacsak nem lép valaki kintről keményen a tökükre. Aztán elmagyarázzák, hogy ez miért is volt igy jó, meg elmúltnyócév és döglődő kapitalizmus. Aztán előről, évente háromszor, négyszer. A csodálatos 2012-es költségvetés még össze sem állt rendesen, de csoda lenne, ha komoly módositás és áttervezés nélkül kibirná januárig. Nagy armageddon ettől függetlenül nem várható: devizatartalék még jórészt megvan, és ha a németek nem váltanak recesszióba akkor az exportunk is marad. Csak ez a kettő együtt még egy-két évig a viz fölött tarthatja az ország fejét - csak épp közben itthon lényegében minden megsemmisül szép lassan, ami bármiféle fellendülésnek alapot adhatna a Fidesz utáni időkben. Hogy utána mi lesz velünk, az már a világgazdaságon múlik. Ha beindulnak, akkor megússzuk folyamatos lecsúszással armageddon nélkül. Ha marad a tüszmörgés, vagy belefut a világ még egy válságba, akkor Mo befejezte.


simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.10.19. 10:57:44

Ha becsődöl az ország, akkor azért csődöl be, mert Orbán Viktort választja a realitások helyett. Tudod, mit szerző ? Reménykedj és még négyszer adj a fickónak teljhatalmat. Ha húsz év alatt se csinál semmit, akkor reménykedj a kis Gazsiban...

Crescendo 2011.10.19. 10:58:17

A szerzo problemafelvetese jogos, bar a problema tobb retegu es csak egy reteget ragad meg. (kozvetlen politikai felelosseg.) A jelenlegi gazdasagi rendszer lenyegeben tovabbra is a szocializmus maradt. A nagy kozos kasszat toltjuk fel, melybe a lakossag kb. 15%-a a befizeto, azonban a 100%-a fogyaszto. Ez igy ment a szocializmus alatt is ismert vegeredmennyel. Miert varunk mast most? Egy allamcsod azonnal tiszta vizet ontene a poharba. A tenyleges produktiv szektor tovabbra is termelne, mig a pusztan adofogyasztokra szomoru ebredes varna... Masreszrol a demokraciarol mar az okori gorogok is tudtak, hogy rovid eletu. Fo oka a kudarcanak az, hogy amint az adofogyasztok tobbsegbe kerulnek (15% termelo!), onnantol sajat adofizetesi teher nelkul olyan szintre novelik a termeloi terheket, hogy nem lehet gazdasagi fejlodes, csak fokozatos leepules. Mivel a belso toket a szokasos magyar irigyseg es irracionalis tettek (a szomszed tehene is dogoljon meg) gyokerestol megfojtja, egyedul a kulfoldi tokebefektetes maradt, mint "megmento". Persze aztan sirunk, hogy a toke kiszolgaloi vagyunk. Ebbol az egyeduli kiut sajnos az allamcsod. Reset gomb megnyom es rendszer ujra indit. :(


manager2008 2011.10.19. 11:01:04

A Titanic is azért ment a tenger fenekére, mert volt egy idióta tulajdonosa (politikai párt), aki üzleti érdekből szakmailag hibás utasításokat adott. Az országgal az a(rosszabb) helyzet hogy profi, hivatásos kapitánya (állam apparátus ) sincs, mert azokat mindig elzavarják, mert nem elég megbízhatóak, politikailag. A demokrácia nem azt jelenti hogy bármelyik amatőr focistát meg lehet bízni hajóskapitánynak, és elnöknek egy majdnem vívót, mert a jéghegyek (világgazdaság) ezt nem igazán veszik figyelembe. Vegyük már észre, ezek a fiúk naivak, lehet hogy kedvesek is egyeseknek mert szépeket tudnak mondani, de ehhez az "ország vezetős játék" -hoz NEM értenek (bár szeretik csinálni). Menjenek focizni, vívni, meg drukkoljanak a lelátóról, de ne nyúljanak bonyolult dolgokhoz, mert hideg a víz. Csatlakozzunk Ausztriához, az már bevált!! A szocializmus már bebizonyította, hogy egy megbízható káder, akinek volt otthon 12 disznója, nem biztos hogy képes irányítani egy több ezer disznót tenyésztő sertéstelepet. Az államvezetése is egy szakma. Tiszteletreméltó Orbán Viktor miniszterelnök úr, ugyan milyen szervezetet irányított valaha is, amelyik termelt legalább 20 Ft-t havonta?

kicsi11 2011.10.19. 11:01:20

Sajnos JT- nek teljesen igaza van. Mai hírek 1. A nemzet színészei nem kapták meg a havi rendszeres járandőságukat. (nemsokára jönnek a közalkalmazottak stb) 2. A KIM- ben több milliónyi benzint loptak a sofőrök. És még csak fél 11 van...


DillingerEscapePlan 2011.10.19. 11:01:29

húha, elfogyott a nyugdíj! mégse hallottam senkitől hogy ne kapott volna nyugdíjat...

R. Daneel Olivaw 2011.10.19. 11:01:42

A rendszerváltás óta mind a mai napig - kormányok színétől függetlenül - a legnagyobb problémája az országnak az, hogy "választott" (az idézőjel annak szól, hogy ti. ez afféle porhintés-választás volt mindig is, szavazhattunk a szaros szendvics és a gennyes tus közül valamelyikre - ld. South Park) képviselőink és holdudvaruk egész egyszerűen - mikor rafináltabb, mikor nyilvánvalóbb eszközökkel - ellopja a GDP legóvatosabb becslés szerint is 20%-át... ez évente mintegy 4000 MILLIÁRD forint... ehhez jön még - pontosabban a közkasszából marad ki - az, amit az ügyeskedők nem fizetnek be.... vannak aztán mintegy 2 millióan, akik nem is akarnak dolgozni, mert mi szorgalmasan adjuk nekik a pénzt a semmire... és lehetne még egy darabig sorolni az ezer sebet, melyből az ország vérzik ...


DillingerEscapePlan 2011.10.19. 11:01:56

@klacus: és mit vártál? jön a viktor és klajbászból lesz a kerítés?

papulimapuli 2011.10.19. 11:02:20

ha még mindig a fideszben bízol, és tetted ezt eddig is, elég korlátolt vagy jah, elmúltnyolcévezni könnyebb....mintha akkor nem lett volna egy talpalávalóhoz bazseváló fideszünk, úgymond konstruktív ellenzékben malmozz még kicsit

Jozeph Pelikahn 2011.10.19. 11:02:34

Aki csalódott az MSZP politikájában, az hogy a fenébe jutott el pont a Fideszhez, akik még demagógabbak és hazugabbak? Totális választói naivitás, mindig ez miatt szívunk. Egyetlen párt kampányolt azzal, hogy nagy baj van, megszorításokra lesz szükség - ez a párt ma már nem is létezik, na itt a baj!


Big-B 2011.10.19. 11:02:43

@Mária: Hát a nyugdíjvédelmi államtitkár... egészen a FIDESZ-frakció szóvivői székig.

arizmendi 2011.10.19. 11:03:08

az, aki a 100 napost elqrásnak tartja, az álljon oda az orvosa, a gyereke tanára, vagy egy tűzoltó elé, és közölje vele, hogy neki személy szerint az a véleménye, hogy 9 éves elqrás volt az illető béremelése... ha ezzel végzett, keresse fel az összes valóban minimálon élő ismerősét, és közölje velük, hogy mocskos dolognak érzi, hogy nekik 9 éve drámaian emelkedett a bérük... így blogolva ez csak engem irritál, de vállald fel személyesen is a véleményedet. aztán ők is elmondhatják, hogy mit gondolnak az ingatlanos szakmáról, meg a Te hozzáadott értékedről...


Big-B 2011.10.19. 11:03:17

Bokros óta rágják a fülünket, hogy; még pár év és jobb lesz. Na, azóta csak szarabb lett, és most sem reménykedem jobban.


DArchAngel 2011.10.19. 11:03:24

Lassan mindenki kiissza a keserű poharat, és eljut a felismerésig, hogy más alternatíva kell. Csak vajon mi?

adótfizető 2011.10.19. 11:03:39

Én nem látok túl sok okot az optimizmusra. A makrogazdasági folyamatokat értők számára tiszta a kép: gyorsan robog az ország a csőd felé. Rengeted jó lehetőség maradt kihasználatlanul. Ha ugyanis a választások után rögtön elkezdték volna a CHF hitelek forintosítását, mert akkor ugyanis még valóban 180 Ft volt 1 CHF és a veszteséget 1/3,1/3,1/3 arányban elvitte volna a hitelfelvevő, a bank és az állam (kis kamatú forinthitelt adva), szóval akkor most nem itt tartanánk. A magánnyugdíjrendszer felszámolása tiszta öngól. A 100.000 pénztárban maradó (jó befizető) szépen elindult külföldre. A nagy átalakítás közben pedig arra az egyszerű kérdésre sem kaptunk választ, hogy ilyen népességi korfát látva vajon a most befizetőknek miből lesz nyugdíjuk? Érdemi struktúrális reformot továbbra sem indított a kormány és a lejáró deviza adósság refinanszírozásához már nem jut az ország forráshoz, vagy csak igen drágán - azaz adósságot növelve. Ez a valóság. A politiáról csak annyit, hogy ez a kormány nem tűri el a kritikát és az őt kritizálókat igyekszik karanténba tenni, illetve hazafiatlannak beállítani. Ez zsákutca lesz. Majd a 450 Ft-os benzinnél sokan rájönnek, hogy itt valami nem stimmel.


X Y kronosz óra 2011.10.19. 11:03:45

Ne az emberekkel fizettessék meg! - hol is hallottam ezt?

Popeye76 · http://zugloihazelado.atw.hu 2011.10.19. 11:04:16

@csizsikpizsik: Lehet, hogy elsőre ez hülyén hangzik, de az én gondolkodásom is közel állt ehhez annak idején: A kérdés ugye, hogy kire szavazzunk? MSZP: tehetségtelen tolvaj csapat, a vége felé gúzsba kötve a fentebb említett össznépi mutyi (mindenki tud mindenkiről olyat, amiért börtön járna, ezért senki érdekeit nem lehet megsérteni, így aztán inkább nem haladunk semerre) és a felhatalmazás nélküliség miatt. (aki hazudik, és ez ráadásul nagy nyilvánosság előtt be is bizonyosodik róla, az tényleg mondjon le, már nem tud vezetni. Egyszerűen senki, a kollégái, alkalmazottai sem hisznek neki, nem hiteles) SZDSZ: azon kívül, hogy fővárosi rétegpárt, és belső harcok is bénították a választások előtt, tevékenységükre és kártevéseikre nem is találok szavakat. (pl.: Demszky és csapata, ennek következményeként BKV) MSZMP: róluk nyilván senki nem akar hallani, a kommunizmusból elég volt, igazi esélyük akkor lesz, amikor a szélsőségek kerülnek előtérbe. KDNP: gyakorlatilag nem létezik, FIDESZ ügyes szalámitaktikával bekebelezte. LMP: egyesek szerint SZDSZ utódpárt, mások szerint ismeretlen, tapasztalatlan csapat, referencia nélkül. (megjegyzem érdekes módon a "semmiből" lett pénz kampány és pártfinanszírozásra, érdekes) Jobbik: nézz csak körül a facebookon, vagy iwiwen: részeges őrültek csapata. És nincs igazad, amikor azt mondod: biztos máshol is van ilyen! Azok derültek ki, amik a szélesebb körű vezetést, helyi képviselőjelölteket jellemzik. Biztosan volt negatív médiakampány is ellenük, de a választás már csak ilyen: ha vannak csontvázak a szekrényben, azokat az ellenoldal kiborogatja. Fidesz: elég agresszívek, de egyszer már kormányoztak, és akkor lehetett nem szeretni őket, de egy relatív békés időszakot hagytak maguk mögött minden nyűgjük ellenére. Na most ezek alapján melyik a reális választás az előző ciklus végén? Ma nyilvánosan kimondhatjuk: egyik sem. Vagy el kell innen költözni, vagy le kell cserélni az összeset szavazati jog hosszútávú megvonása és állami alkalmazás hosszútávú tilalma mellett. Ha valaki jobb összefoglalást adna, arra tényleg kíváncsi volnék.

egen 2011.10.19. 11:04:59

Húsz éve is lehet már, hogy a "Skála Kópé" mondta: "Legkönnyebben az emberi butaságon és a szegénységen lehet meggazdagodni". Igaza volt. Ő most is gyakorolja. Országunkban, éppen a szocializmus és a gengszterváltás áldásos tevékenységének eredményeként mindkét kategória elég szép számmal él. A lakosságnak talán 80 százalékát is kiteszi azok száma, akik egyáltalán nem értenek a pénzügyekhez, még háztartási szinten sem. A pénzügyekről legfeljebb a közgazdasági közép- és felsőfokú képzésben tanulnak. Pedig hány oktatott tárgynál lenne fontosabb, hogy mindenki szerezzen ezen a téren legalább alapismereteket? A szegények pedig egyre szaporodnak - anyagi és szellemi értelemben - akik talán soha nem ismerik fel, hogy mit tehetnének, a különféle segélyezések mellett nincs is igazi motivációjuk. Magam is jobboldali gondolkodású lennék, de úgy vélem a jelenlegi kormány sem ismeri fel, hogyan lehetne segíteni a legnyomorultabbaknak. Megkockáztatom, szociológiailag sem tudják helyesen értelmezni a helyzetet. Pl. Mi a középosztály? Hát véleményem szerint, nem a banki alkalmazottak, a multik dolgozói, a közigazgatás semmittevői, akik az idén 500 milliárd forinthoz jutnak a havi 300 ezer alatt keresők kárára (egykulcsos 16 százalékos Szja). És 300 Eft alatti jövedelmű ember rengeteg van. A kisvállalkozók, akik a foglalkoztatottak zömének adnak munkát fehéren, szürkén, vagy feketén. Úgy látszik, a jó kommunikáció, több szavazatot hoz,vagy tart meg mint, bármilyen okos gazdasági intézkedés. Ezért talán nem is fontos, hogy egyik évről a másikra több ember dolgozzon (nem a gaz kitépésén, az utca söprögetésén), a gyerekek tanuljanak, a diplomások maradjanak itthon, mindenki tartsa rendben legalább a saját környezetét, a hivatalok a köz szolgálatát tartsák a legfontosabbnak, stb. Az utóbbi másfél évben hozott törvények közül melyik az, amelyik ilyen célokat szolgál. Lehet, hogy bekövetkezik a blogban jelzett alternatívák egyike, sőt valószínű. Azt gondolom azonban, 5, 10, vagy talán 15 évig is elkínlódunk, süllyedünk még addig, ami nagyon sok embernek igen keserves napokat szerez még. Ne feledjük országunkban 1978-ban születtek az első megszorítások. Azóta több mint 30 év telt el a húzd meg, ereszd meg gazdaságpolitika keretében. Ma nagyjából ugyanazon a szinten vagyunk, mint 78-ban. Nagy különbség, hogy ma nagyon sokan mérhetetlenül kilátástalanabb helyzetben vannak, pedig a többség nem is érzékeli a valóságot.

Prostatikus Vogon Jeltz 2011.10.19. 11:05:15

"Ideje lenne tehát kiállni és elmagyarázni a helyzetet. Ideje lenne megértetni az emberekkel, hogy most olyan szituáció van ahol több évtizedes berögződéseket és szokásjogokat (“szerzett” jogokat) kell felrúgni ahhoz, hogy legyen jelenünk és jövőnk. " Pont ezt csinálják másfél éve. Unortodox saller ide, koki oda és különben is az elmúltnyolcév a hibás. Az emberek fizessék meg.

SPU 2011.10.19. 11:05:25

szerintem az adossag nem azert van hogy mind visszafizessuk a gorogok sem fogjak visszafizetni meg a felet sem mi se tegyuk es ilyenkor nem nekunk kell panikolni hanem a hitelezoinknek mert minel tobbel tartozol annal inkabb ki van szolgaltatva a hitelezod neked


vuk_ · http://szegedbicaj.blog.hu/ 2011.10.19. 11:05:38

Nem ertitek. Sokkal fontosabb, hogy ne legyen Moszkva ter a Moszkva ter, es hogy Ferihegy legyen Liszt. Erre a kell a penz, nem masra! ahah


Idet 2011.10.19. 11:05:49

@CyberPunK: Nem szeretnék vénkoromra románul tanulni, meg egy másfajta nepotizmus, korrupcija kezeléséhez hozzászokni. Egyébként igazad van. És mi a fene van az európai (világgazdasági) válsággal? Azt is a mi csináltuk?

JohnHenry 2011.10.19. 11:06:09

"Emellett azóta vagyok csak lelkes Fidesz szavazó" "Nem vagyok párttag és elkötelezett párt szavazó sem." bravó!

Dubito 2011.10.19. 11:06:20

Sajnos tényleg nagy a baj, egyáltalán nem irreális a fenti vízió. És mivel Magyarország nem az eurózóna tagja, arra sem számíthatunk, hogy Merkel és Sarkozy a hónunk alá nyúlnak, mint a görögöknek. És a legnagyobb baj az, hogy az ország azon vezetői, akiktől azt várjuk, hogy nyíltan szóljanak hozzánk és kivezessenek a bajból, csak mélyebbre dugják fejüket a homokba és makacsul szajkóznak olyasmit, aminek már rég semmi köze a valósághoz.

Walter Bold 2011.10.19. 11:06:36

Tudomásul kell venni, hogy nincs szerzett "jogosultság"! A nyugdíj nem "jár", azt nem korábban már megtermeltük, hanem minden évben elő kell teremteni. A jövőt kell támogatni, nem a múltat. Ismerek olyat, aki 15 évet dolgozott a siófoki szállodasoron szobalányként amikor az megnyílt '66-ban. Májustól szeptemberig. Ma 85 éves, és 30 éve kapja a nyugdíját - egész évben. A másik ismerősnek annyi lett a nyugdíja, mint a korábbi bére+10%. Fenntartható?

JohnHenry 2011.10.19. 11:06:48

hát igen, én nem mentem át a moderáción :-p

ezanevemeskesz 2011.10.19. 11:06:57

@lianlian: és milyen nehéz lesz ennek a 2évnek a gazdasági ámokfutását helyretenni.....

MiKEY 2011.10.19. 11:07:10

nagyon rendben van az egesz amit irtal, mindennel egyetertek. kiveve hogy bizol benne lesz valami valtozas. nem lesz. ostoba a magyar, mindig is az volt es az is marad. meg evtizedekig lesz megszoritas, talan kisebb szunetekkel, de vissza-vissza fog terni. mert amint lesz egy kis plusz a koltsegvetesben, lesz politikus aki elveri haszontalanra. sokszor elhangzott mar es meg el is fog, mert sajnos igaz: olyanok a politikusok amilyenek a szavazok. ostobak, nagyravagyok es irigyek. Azt kapja Magyarorszag amit erdemel es ez az. Mindenki a sajat hozzaallasan valtoztasson ne a partszimpatian...

nu pagagyí 2011.10.19. 11:07:19

Éljenek a megszorítások! Mindent bele! A cikkírónak egyébként ajánlanám olvasgassa például az előző kormány eredeti reformjavaslatait az egészségügy és felsőoktatás rendbetételére. Ezek lettek volna azok a reformok, amelyek nem kellett a népnek. Az új irány nem reformot akar, hanem megszűntetést. A semmi valóban olcsóbb lesz.

pástétom 2011.10.19. 11:07:49

"Lelkes fidesz-szavazó" blogíró! Igaz, már kezdesz felébredni, de arra a végkövetkeztetésre, hogy szavazhatnál másra is és nem a szartól várod, hogy cukorrá válik, az még nem esett le. Gratutálok...

l0lcopter 2011.10.19. 11:08:00

Vityát egy dolog érdekli, a hatalom. ennyi. buktuk. illetve én nem, megyek külföldre, frissdiplomásan. sorry.


sisszi 2011.10.19. 11:08:17

aki abban reménykedett hogy a fidesz fogja véghezvinni ezeket a reformokat, az elég naív. bevette a "változás" mesét. egy szó nem esett róla milyen "változás"ról van szó! mindenki azt látta, képzelte bele, amit éppen személy szerint akart: ezért lett 2/3-ad. 23 éve létezik fidesz!! ugyan azzal a pártelnökkel. pont a 23-ik évben lesz cselekvő erő a pártból???? jó lenne egy Lettországi folyamat. de ezzel a parlamentel? igaz a remény hal meg utoljára:D

magyar ember teli szájjal 2011.10.19. 11:08:36

Ha államcsőd lesz, mész a börtönbe, azt ugye tudod? Pánikkeltés.


klacus 2011.10.19. 11:08:46

@DillingerEscapePlan: Hát persze. Miért nem abból van?

Kivlov 2011.10.19. 11:09:01

@DArchAngel: mi? Az, hogy annyit költsünk, amennyit megtermelünk. Ne osztogassunk hozzáadott értéket nem produkáló csoportoknak alanyi jogon gyerekgyártásra. Akkor lehetne miből adót csökkenteni azoknak, akik tisztességgel dolgoznak / dolgoztatnak.

Barisnya 2011.10.19. 11:09:20

@Szíjj ártó , te igaz szarházi vagy!: Az utolsó mondat nem az én számból hangzott. Amúgy meg az államadósság többek között azért is nőtt, mert a Ft gyengült. Nem kevéssel, sokkal. Jó lenne, ha az összehasonlítást nem Ft-ban, hanem devizában közölnék az iletékesek. Mert nem mindegy, hogy 1 euró 250 Ft-e vagy 300. Ha euróban közlik az adósságot, talán nem olyan elkeserítő a kép. Persze, remény mindig van, vagy inkább kössük fel mind magunkat?!

ili810 2011.10.19. 11:10:04

Ebben a szerencsétlen országban a nagy rendszerváltás első 10 éve azzal ment el, hogy kiárusították az országot.Főleg ami stratégiailag egy ország bizonyos fokig függetlenségét garantálta volna, az energia szektorokkal együtt.Az ebből befolyt összegeket minden pártbéli tűzközeli rablóbanda a saját gyarapodására, politikai bebetonozására fordították. Ki tud nagyobbat harapni.Leplezvén a harácsolást azért löktek egy kis béremelést,nyugdíj emelést.Mára a vissza nem forgatott pénzek a gazdaságba, teljes hanyatlásba vágta az országot.Évek hosszu sora óta csak a visszamutogatások vannak. Ki mit hogyan csinált ezelőtt, emiatt nem tudunk előre menni.Holott csak a poziciók és a hatalom megőrzése volt a legfontosabb.Közben a nép az isten atta az volt a legutolsó szempont.Kiállni és hangzatos frázisokat puffogtatni, no ehhez nem kell sok értelem. Most akarják eljátszani hogy mennyire fontos az ország a nagy nemzeti együttműködés? Mikor már rég kirabolták felélték az egész spejzt? Magyarország hol volt jóléti állam? Mikor határon túl egy nyugdíjasnak nagyobb a nyugdíja mint itt egy jó kereső aktív dolgozónak.Itt a melós soha nem tudta megtenni, hogy nyáron felpakolja a családját és akár több hétre elmenjen pihenni.Nekünk miről kell még lemondani?Már nadrág szíj sincs amit meghúzhatnánk!A középréteg megszünt.A felelősek meg egytől egyig ami napig ott ülnek és szemközt hazudják az embereket. Politikától mentes szakértők kellenének, kikben még tudna bízni az ember.

kennyking 2011.10.19. 11:10:17

Sajnos a magyar munkaerő nincs megbecsülve, sem anyagilag, sem erkölcsileg.Normális fizetésekből normális adóbevételek lennének, az emberek is meg tudnának élni és nem menne mindenki, főleg a képzett szakemberek külföldre.Montenegro GPJ-je egyhetede Mo.-énak, nincsenek gyárak, zéró az ipari teljesítménye, mégis fillérre azonosak a fizetések és az árak.A megtermelt jövedelmet bent kell tartani az országban !A megszorítások, leépítések, fizetés csö9kkentések nem vezetnek sehova, csak a csődhöz.Ebből fejlődés nincs, hiába mondja ennek ellenkezőjét a liberális mantra.Az elmúlt húsz évben csak megszorítottak, reformáltak és valahogy egyre rosszabbul müködik minden.

különvélemény 2011.10.19. 11:10:33

@Koppany1956: "50 évesen azon jár az eszem, hogy más országba keresek boldogulást! Kitépve a szívem a lelkem, mert szeretem a hazámat , de már nem a miénk!" "El lehet innen menni kéremszépen, csak tessék" :P

NotaBene 2011.10.19. 11:10:57

A helyzetértékeléssel nem mindenben értek egyet, de szerintem is nagyon fontos lenne, hogy valahol őszinte (pártérdekek által befolyásolás nélküli) vita folyna. Egyetértek abban, hogy nagyon sok olyan „szerzett jog” van, aminek az előnyét élvezők fel se fogják, hogy ezeknek az előnyöknek a költségeit mások fizetik. Ez a szemlélet nem függ műveltségtől, végzettségtől. Például : Több országban a diploma megszerzéséhez magas tandíj kell fizetni, ezért a diákoknak hitelt kell felvenni. Ezekben az országokban a fizetés természetesen a diploma megszerzésének költségeit is tartalmazza. A tandíjmentes diplomával ezekben az országokban dolgozók (orvosok, egyetemi oktatók) természetesnek veszik, hogy a képzésük költségét mások fizetik, a képzésből származó többletbevétel pedig a munkájuk eredménye. Az emberek döntő többsége nem méri fel, hogy mit kap a társadalomtól. Amit kap, azt jogosnak, természetesnek (megváltoztathatatlannak) gondolja, csak azt látja, hogy mások valamiből többet kapnak, és ezt igazságtalannak tartja. Nem tudom, hogy saját szűken felfogott érdekein túl lépő, széles látókörű, gondolataikat érthetően megfogalmazni képes emberek léteznek-e ebben az országban.

ili810 2011.10.19. 11:13:29

@Koppany1956: Ez pont így van ahogyan leírtad. De miért nekünk kellene elmenni? Azokat kellene elzavarni akik ezeket előidézték.Teljes vagyonelkobzás.

ili810 2011.10.19. 11:51:30

@Kivlov: Na most az egyszer egyetértek veled.


Szelid sunmalac-Elmeny designer 2011.10.19. 11:51:48

@Walter Bold: Nagyszuleim 17 eves koruk ota dolgoztak a telejes oregsegi nyugdijig. Kapnak ketten 87e forintot! Nem dolgoztak meg erte? Elj meg belole!

Barisnya 2011.10.19. 11:52:16

@Big-B: Bokros óta??? Fiatal lehetsz, ha így véled. Én kb 50 éve hallom ezt, vagy tán még régebben, csak arra nem emlékszem személyesen, csak pl. viccekből, filmekből: "Nem ehetjük meg ma az aranytojást tojó tyúkot!". Oszt ki is ette meg ezt a tyúkot? Mert még most sem ehetjük meg.


2llkedő 2011.10.19. 11:52:24

Kevés hely marad az észnek, ha az agy tele van előítéletekkel. (Malcolm Hein) Ha valaki azt akarja, hogy az álma valóra váljék, először fel kell ébrednie. (Paul Valéry)

borbpet 2011.10.19. 11:52:33

Akik szerint eltúlzott a cikk, vagy nem kell válsághangulat, annak szíves tájékoztatásul: hu.wikipedia.org/wiki/Argentin_v%C3%A1ls%C3%A1g

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2011.10.19. 11:53:09

"Jobboldali közgazdász" Ha ez a kifejezés létezhet, akkor nem sok remény van. Tán vannak jobboldali tények, meg baloldali tények? Ha a kormány semmit nem csinált volna egész eddig, már azzal sokat segített volna az országon. (Vagy valaki mondjon egy olyan intézkedést, ami komoly előremozdulást hozott, és nem csak rövid távon)

Martian 2011.10.19. 11:53:16

Államadósság megfelezés kellene, globális szinten. A befektetők ugyan kevesebb pénzt kapnak, de legalább nem golyót és lincselést a dühös tömegektől.


sisszi 2011.10.19. 11:53:24

ha az "elmúltnyócév" helyett mindenhol az "elmúlthúszév" lesz a domináns. na akkor kezdődött itt el valami az agyakban


CyberPunK 2011.10.19. 11:53:31

@Idet: A többi országban talán nincs válság? Épp ezért mondtam, hogy a mi teljesítményünk vicc kategória a románhoz képest pl.

andzsin 2011.10.19. 11:54:20

Jó a poszt. Két dolog jutott eszembe: 1. Nagy Bandó poénja 1989-ből: "...nálunk svéd típusú adórendszer van albán típusú bérrendszerrel...) - mondta ezt 22 éve emberek és még mindig ugyanott tartunk vazze. 2. Igen a dolog lényege az, hogy annyit kell vállalni, amennyit elbírunk. De ezt okosan. Nem ilyen szélkakas módon. A 70-es évek nagy magyar jólétjében am agyar állam annyit költött szociális közkiadásokra, mint a svéd állam. Egy bibi volt csak: a svédek 6x termelékenyebb gazdaságot tudtak felmutatni. Ők még mindig jól élnek, mi meg megszívtuk. 3. Azért leírok egy harmadikat is. Alapvető mentalitásbeli és hozzáállásbeli, mondhatni kulturális problémák vannak nemcsak av ezetők fejével, hanem az egész országgal. (Lsd. az mindenkinek qrvára fájt, hogy 300ft-ot befizessen a háziorvosnak, de most, hogy emelik a járulékot ennek a több százszorosa már nem fáj. Hülyék vagyunk, mint egy....)

Gumipók pápa 2011.10.19. 11:54:34

Sokan elfeledkeznek arról, hogy műsik oldalon van vagy 40 Mrd Euro tartalékunk ,amely csökkenti a nettó államadósság mértékét. Ettől függetlenükl egyetértek azzal, hogy nincs szerzett jog. Sőt a nyugdíjak terén én még távolabb mennék. Minden nyugdíjas csak annyi nyugdíjat kapjon, amennyit az aktív korú gyereke munkaadói illetve munkavállalói oldalon az adot hónapban befizet a nyugdíjkasszába. Ja ha nincs gyereked, akkor csak nyugdíjminimumot kapsz. Nehogy már azok járjanak jól akik nem költöttek semmti sem aktív korukban gyereknevelésre, mert az drága

midnight coder · http://www.x-szoft.hu 2011.10.19. 11:55:02

Azt kellene látni, hogy szarban vagyunk. És ez nem újdonság, kb. 2005 óta ott vagyunk, és azóta csak süllyedünk. Lehet "mármegintelmúltnyócévezni", de az igazság az, hogy Orbánék minden balfaszkodása ellenére ezt bizony alapvetően a szocik kúrták el. Illetve, már Orbán elkezdte a minimálbér megduplázásával ami szépen hazavágta a hazai könnyűipart, és a lakáshitelekkel, és a belső piacra alapozott növekedéssel. Persze ez valójában választási költségvetés volt, 2002 után viszonylag könnyen vissza lehetett volna manőverezni - de ehelyett nem kevés demagógia bevetésével Megyóék nyertek - és ami rosszabb, el is kezdték megcsinálni amit ígértek. Megyó bukása előtt Fletó valóban történelmi helyzetben volt - ott és akkor meg lehetett volna állítani a szarkupacot ha akkor Fletó a sarkára áll, és azt mondja hogy ácsi. Igaz, a szocik 2006-ban belebuktak volna a dologba, de akkor az ország ki tud mászni a szarból. Mint tudjuk nem ez történt, ehelyett hazudtak éjjel és nappal, és a 4 év további kúrmányzásért szépen beáldozták az ország gazdaságát. Én amúgy elhiszem hogy Fletó valóban jót akart - úgy gondolta, hogy 4 év alatt rendet fog csinálni. Csak ehhez ő nagyon-nagyon kevésnek bizonyult. Ahogy Orbánék is - ha azt hitték, hogy ebből a helyzetből amire 2010-re került az ország - ami még Fletó távozását is kikényszerítette - csak úgy ripsz-ropsz ki fognak mászni, hát nagyot tévedett. Ebbe persze a nemzetközi helyzet is belejátszik. Szarban van ott az egész EU.

magyar ember teli szájjal 2011.10.19. 11:55:13

"Túl jól élünk.", ez szerintem ökörség. Túl nagy az állam és túl sok folyik szét az eresztékeken. Ezért szar itt minden. De nem élünk túl jól.

különvélemény 2011.10.19. 11:55:40

A poszt jó lenne, ha kicsit komolyabb lenne, kihagyva a sok populista néhol demagóg puffogást. Nem kell bankokat sajnálni, meg azonnali megoldást követelni az ország minden bajára. A mezőgazdasági átalakítás például csak jelentős érdeksérelmekkel, kb. egy évtized alatt jön össze. A bankok eddig sem finanszíroztak, sehol a világon, ergo nem tudjuk rávenni őket. Nyugatot is Kína finanszírozza. A bankok tőzsdéznek, mindenféle 3-4 betűs kamuderivatívákba fektetnek, spekulálnak, mi a francért adjanak neked kölcsön. "Bármi áron!!" Ja, azután jön a másik faszfej társaság és visszaállít mindent, de előtte még párszázezer ember utcára kerül, plusz élete végéig bárlistára, stb. " A hazai problémák közgazdasági értelemben véve olyan pofon egyszerűek, hogy a 9 éves kislányom is érti, hogy mi miért nem jó." Kérdezd meg tőle, hogy lehet rávenni a bankokat a hitelezésre, megállítani a kevéske megtermelt lóvé kiáramlását az országból, beindítani a lerombolt feldolgozóipart, hogy legyen munka és termelés, megoldani, hogy a szegények ne szegényedjenek tovább, kifehéríteni a gazdaságot... Mindezt persze hónapok alatt.


wektor77 2011.10.19. 11:55:55

@Hitetlen (ex)Bérgyilkos: Draga baratom!Az iro,cseppet sem tulozta el a helyzetet.. Ha nyugodt tipus vagy,akkor csak dolj hatra es figyelj! Ha az aggodosabbak koze tartoznal es esetleg egy kis megtakaritasod is lenne itt ott,javasolnam,hogy vasarolj rajta egy kis aranyat,vagy egyeb ertekallo dolgot..:)

Rwindx 2011.10.19. 11:56:00

Alapvetően egyetértek az írással.


elwood 2011.10.19. 11:56:11

"amióta egy közgazdasági analfabéta, egy igazi balfék lett a miniszterelnök, aki kormányzása első 100 napjában több hülyeséget csinált mint a többiek az azt megelőző 10 évben. Őt egy paranoid skizofrén őrült követte" ... "Nem is teszem le a voksomat a jelen posztban sem egyik vagy másik politikai oldal mellett sem" vajon, hogy néz ki amikor leteszed a voksot ?

PetiinLausanne 2011.10.19. 11:56:25

@Hitetlen (ex)Bérgyilkos: Szerintem nagyon is valós a cikk tartalma. Hamarabb bedől a bili mint gondolnánk. Ez nem csak magyaros pesszimizmus. Évtizedeken át természetes volt a szociális háló; a segélyek, nyugdijak, a kb. ingyenes egészségügy stb... De ezt mind hitelből költjük-költöttük. Nagyon hamar vissza fog ez ütni, teljes mértékben egyetértek a cikk írójával, jól összeszedett írás. És sajnos teljesen igaz.


elwood 2011.10.19. 11:56:40

speciel a fidesz pontosan azt teszi ami várható volt, megírta azt mindenki, csak bérrettegőknek voltak hívva a fidesz pontosan addig fog így viselkedni amíg támogatottságot érez a háta mögött, és a közv. kut., valamint az időközi választásokon igazolva látja a politikáját ha nem lesz többsége majd változtat, a gazdaság sokadrandú kérdés, a politikusokat nem érdekeli, nincs is egy közgazdász sem döntésközelben

eMJe 2011.10.19. 11:57:20

Amíg az fog menni az egyik oldalról, hogy elmúltnyólcév meg maszop-szdsz, a másikról meg elmúlt két év, addig ne is várj változást. Ha olvasod a hozzászólásokat, bőven fogsz találni erre példát, főleg az előbbire. Sajnos nálad is, nem pártkatona és pártszavazó lelkes fidesz szavazó:) Sokan elfelejtik az, hogy volt már egy fidesz kormány, amelyik ugyanúgy lopott, mint elődei, és máig tartó olyan folyamatokat indított el, vagy kormányra kerülésekor nem akadályozott / gáncsolt el, ami miatt a mai napig szívunk. Ellenzékben pedig minden kis reformot megpróbált megakadályozni, elég nagy sikerrel. Azt sem szabad elfelejteni, hogy egy párt nem csak kormányzáskor tud jót / rosszat tenni az országgal. Amíg sokan nem valami mellett, hanem ellen szavaznak (komcsik/ kisebbségi törpe), addig se várj semmit. Nem észérveik miatt választanak. Sajnos ők sem kevesen vannak. Igaz, hogy írtad, politikai állásfoglalásra nem vagy kíváncsi, én sem teszem, bár mindkét oldal rajongója beleköthet nyugodtan ebbe. Én politikailag annyit tudok hozzáfűzni, hogy az összes eddigi kormányom levő pártot el kell takarítani, plusz a 89 előttieket is, és lehetőleg a kiszolgáló személyzettel. Amíg ilyenek részt vesznek a politikában, az ország alakításában, addig esélyük van bármilyen jó ötlet megfúrására. Lássátok be, akár fidesz, akár mszp szavazók vagytok, hogy ezt mindannyitoknak köszönhetjük, és az egymásra mutogatás nem elég. Amíg nem juttok el eddig, addig felesleges bármiről is álmodozni.


Zébácsi 2011.10.19. 11:58:23

@Gatinho: "De ne feledje senki, hogy 90%-ban a maszop és az szdsz hibája, hogy itt tartunk! " Azért ez erős túlzás. Ha szabad, akkor egy jelenleg biztos nemszavazó véleménye erről: Alapvetően nem egyik vagy másik oldal hibája, hogy itt tartunk. Ahhoz, hogy megértsük a dolgok mibenlétét, sok aspektust kell vizsgálni, de végül vissza kell mennünk a zöld kályhához is (rendszerváltás). 1. A Medgyessy kormánynak nem volt 2/3-a, az Szdsz-szel együtt volt csak egyszerű többsége. Ahhoz, hogy bármilyen 2/3-os törvényt elfogadtasson, kellett (volna) az ellenzék is. A 100 napos program választási program volt, így arra az osztogatásra a nép adott felhatalmazást (fideszes terminológiával élve) és a fidesz is megszavazta a költekezést - ergo az akkori ellenzék nem emelt szót ez ellen, így semmi jogalapjuk nincs arra, hogy elmúltnyócévezzenek. A program számos olyan intézkedést hozott, ami nélkül óriási bérfeszültség lenne ma az országban (igaz, van is, de nem akkora). 2. Gyurcsány "működése" sok kritikát megér, de (B.öszödre utalva) ő legalább megpróbált tiszta vizet önteni a pohárba, amit a gyáva párt nem fogadott el. A két szoci-liberális ciklus maga volt a pazarlás, de ismétlem, ebben az ellenzék felelőssége is ott van - és nem 10% ban! 3. A mostani kormány az első, amelyiknek koalíció nélkül (ugye a KDNP-t nem tekinthetjük komoly erőnek) megvan a 2/3-a, ami nemcsak hatalom, de felelősség is. Eddigi működésük hiba hiba hátán, szeptember végére sikerült a legmagasabb adósságot összehozniuk - pedig nem kevés pénzt csentek el a zembrektől, hogy csökkentsék. Az utóbbi másfél év felelőssége tehát 100%-ban a kormányé. Nota bene, korményunk a bajok láttán sem hátrál meg, pedig lenne módjuk a korrekcióra. E helyett kokit és sallert oszt, pedig nem ártana figyelni, mi is történik valójában a világban. Hol van már a volt ellenzéki hőbörgésük a magas benzinár miatt, s korábbi álláspontjuk (miszerint a magas addóság arány nem baj, lehet az 7% is) is balladai homályba vész már! Kérdésem, hol van a beígért kisebb és olcsóbb állam, hol vannak a 22 éve parkolópályán lévő valódi reformok? 4. Rendszerváltás - a zöld kályha. Tetszik nem tetszik, 89-ben be lettünk csapva. Nem történt semmi egyéb, csak annyi, hogy ellenzéki (kerekasztal) segítséggel az MSZMP átmentette a hatalmát. Ez akkor is igaz, ha demokratikus lett a rendszer, de a háttérben tovább folyt a kádári metódus, a nepotizmus, az uram bátyám stílus, és a ami legfontosabb: olyan helyzetet hoztak létre, ami az akkori ellenzéki (és az új MSZP) politikai hatalomban való bebetonozását segítette - még véletlenül se legyen egy későbbi új erő, ami kiszorítaná a rendszerváltó pártokat a hatalom (parlament) közeléből? Csak nézzük meg, hány korábbi káder van ma döntési pozícióban - akár a fidesz kormányban is... Gyávaság és önzés, a régi rendszer bűnösei pedig dörzsölték a markukat. Egyetlen pozitívum, hogy nem volt puskalövés, és végül is, megtörtént az átmenet. Illetve elindultunk, de a valódi demokráciához, a társadalmi konszenzushoz nemhogy nem érkeztünk meg, de a társadalmi csoportok közt még nagyobb a szakadék, mint 22 éve bármikor. Összegezve: a fő hibás az a rendszerváltó szemlélet, ami nem szüntette meg (tette talonba) a kádári gondolkodást, ami továbbra is a régi kapcsolatrendszerekbe ágyazza a politikai karrier lehetőségét, ami konzerválta a mutyit. Persze, hibásak a pártok, de/és végső soron hibás a választó, aki megszavazza a populista és demagóg lózungokra épülő helybentopogást. A fidesz ezzel sosem fog szembenézni, az MSZP pedig tagsága miatt képtelen erre (legalábbis pártszakadás nélkül. Viktor ügyesen lavíroz ebben a kissé zavaros vizű lavórban, de ez sajnos kevés - az ország jó pályára állításához ellenkező előjelű gondolkodásra és tettekre lenne szükség (lásd a lett példát). És sajon, pont ez hiányzik. Szebb napokat!


lianlian 2011.10.19. 11:59:01

@contractor: Hasonlatod tökéletes leírása a jelenlegi helyzetnek. Sajnos én sem vagyok képes optimistábban látni a kialakult helyzetet, akármennyire is szeretném. Remélem nem lesz igazunk!

Peetee 2011.10.19. 11:59:45

Sajnos itt arról van szó, hogy a politikai erők összejátszásának köszönhetően az elmúlt 20évben csak és kizárólag a húst szedte ki mindenki a fazékból. Ha elfogyott, akkor tettek be főni új húsokat. Sajnos még az államcsőd közelében is tudnak berakni új húsokat: Kósa-Szijjártó féle forintbedöntés és az órákkal előtte tucatnyi résztvevő (pl. Csányi fiai) által "pont jókor" eladott OTP-részvények esete. Vagy az oroszokkal elüzletelt MOL-pakett, amin ők nyertek 45%-ot, mi meg ennyit buktunk pár hét alatt. BKV / MÁV folyamatos brutális méretű tőkeinjekciói. Egy egyszerű példa más, szintén erősen problémás témában: Magyarország: 93e km2, 10millió fő és 787.000közalkalmazott Ausztria: 84e km2, 8.4millió fő és 288.000közalkalmazott! Majdnem 3szoros különbség. Ausztriában 3szor több a lakott település (önkormányzatok, iskolák...stb). Az az ország működik, jól működik. Nincs bürokratikus útvesztő. Még 1 példa, amit a napokban hallottam: 5 millió hektárra adtak be a gazdák kárigényt. Az 50.000km2. Idén Magyarországon minden egyes hektáron volt aszály-fagy-jégkár? Idén akkor nem termeltünk semmit? Elfagyott az összes barack, elvert a jég a dinnyét, elszáradt az összes alma, nem termett búza???? Mit ettünk akkor, mit takarítottunk be? Ez az egyik legnagyobb pénznyelő. Aki ügyes és vannak barátai, még a parlagfüves szántójára (amire idén rá se nézett) is kap olxan kártalanítást, amennyi az áltag magyar állampolgár 3éves fizetése!


kukatr 2011.10.19. 11:59:53

Minimum 35%-al kell csökkenteni a szociális hálóba ölt pénzt. Itt főleg a nyugdíjakra gondolok.

RealMan 2011.10.19. 12:00:08

A cikk jó, nem túloz és ez van. Orbán sem fogja megoldani, sőt nagyobb a baj mint valaha. Ami magyar az csak szar lehet - ősidők óta.

Kivlov 2011.10.19. 12:00:26

@ili810: Igen? na, akkor lehet megvágni a nyugdíjakat is vagy 10-15kal, mert annyira lenne pénz kb...


csizsikpizsik 2011.10.19. 12:00:42

@Popeye76: Alap hogy nem választunk meg senkit ha nem ismerjük a programját, ahogy nem veszünk autót úgy hogy az eladó széles mosollyal azt mondja, nekem nagyon jó lesz, elhihetem, csukott szemmel fizessem az Audi A8 árát azt' majd meglátom... Persze könnyű okoskodni, de ha a kétharmad otthon marad azokkal akik tényleg otthon maradtak hányni ettől a bagázstól (az összes felsorolt párttól) akkor talán nem sikerül a választás elsőre, másodjára, harmadjára, sokba kerül, igen, de aztán csak lett volna valahol pár program, értelmes vállalható arcok, akármi vagy csak elkapunk egy kecskét és odabasszuk a miniszterelnöki székbe.

B-rocker 2011.10.19. 12:00:51

Annyit mondok, hogy erre rábasztunk, megint.


Zébácsi 2011.10.19. 12:01:11

@egen: "A lakosságnak talán 80 százalékát is kiteszi azok száma, akik egyáltalán nem értenek a pénzügyekhez, még háztartási szinten sem. A pénzügyekről legfeljebb a közgazdasági közép- és felsőfokú képzésben tanulnak. Pedig hány oktatott tárgynál lenne fontosabb, hogy mindenki szerezzen ezen a téren legalább alapismereteket?" Nagyon jó a meglátásod! Évek óta fújom ezt a nótát én is. Az például egészen elképesztő, hogy úgy lehet ma érettségit szerezni, hogy egy sima postai csomagfeladóvevényt sem tud a diák kitölteni. Ismerek olyan "közgazdászt", aki nem tud egy egyszerűsített készpénzes számlát jól kitölteni és egy sima árukölcsön THM-et sem tud kiszámolni - még Excelben sem. It várunk akkor a köz- (általános iskolai, szakiskolai) oktatástól? Az ok egyébként triviális: nem érdek, hogy a fogyasztó tudja ezeket (minimálisan-közepesen jártas legyen a pénzügyekben, mert kevésbé működne a marketing-pszichológia). Érdekes és klassz dolog a Boltzmann-állandó, meg az Avogadro-tétel, de talán többre menne a lakosság, ha képben lenne akár csak a pénz fogalmával, az időérték számításokkal. Talán kisebb lenne a problémás hitelállomány...


CyberPunK 2011.10.19. 12:01:26

@Gumipók pápa: Rendben ,de én meg csak akkor akarok majd befizetni a nyugdíjkasszába, mikro a szüleim nyugdíjasok lesznek, és ha már nem élnek, akkor szeretném ezt a "játékot" befejezni.


piefke 2011.10.19. 12:05:13

Ahhoz, hogy a magyar gazdaság stabilan és hosszú távon finanszírozható pályára kerülhessen, a versenyszférában kell, hogy több árbevétel képződjön („több adóalapot képező haszon”). Ehhez az kell, hogy a vállalkozásaink termelékenyebbekké, innovatívabbakká, szervezettebbekké és hosszabb távon tervezőkké/hosszabb távon is tervezni tudókká váljanak. Ennek két alapfeltétele van (persze a mindezt finanszírozni tudó tőkén-hitelen túl – de a tőke és a hitel csak akkor tud hasznosulni a gazdaságban ha az alábbi két tényező ehhez már „rendben van”): 1. A vállalkozók mentalitásának kell „nyugatosabbá” válnia. 2. Az állami szabályozó és célrendszereket kell stabillá és kiszámíthatóvá tenni. Mindkét területen van az államnak komoly tennivalója. Jelesül: „vállalkozófejlesztési” programokat kell beindítania és végigvinnie, mely programokon való SIKERES részvétel az alapfeltétele annak, hogy az adott vállalkozó pályázhasson állami/EU-s forrásokra, stb. Ha ui. a vállalkozóink (és ennek következtében a vállalkozásaink is) „mai állapotukban” (tudás és mentalitás terén) kapnak támogatást, akkor e támogatások – de a piaci hitelek sem – hasznosulnak. ...A lett példáról: a lett mentalitás a magyartól nagyban eltér. Sokkalta „polgáribb” és sokkal közösségibb is. (Az ottani, mintegy 30%-ot kitevő orosz kisebbségre most ne térjünk ki, mivel témánk szempontjából az ő hozzáállásuk kevésbé jelentős, továbbá mert a társadalom „alapmentalitására” kevés hatással volt.) Abba igazad van, hogy szükség van egy magabiztos, abszolút stabil szakmai alapokkal bíró és igen széles látókörű kormányra – éppen a felsorolt 3 tulajdonság miatt nem lehet ez a kormány a mostani. Magabiztossága rég oda (joggal), felkészültségéről és szaktudásáról magad írtál „reálisan lesújtó” kritikát, látóköre pedig csupán a saját érdekkörére látszik kiterjedni. „Bízni” persze lehet „ csodákban” – de a stratégiában és a politikában csodákkal nem számolunk, te se tedd! Nem úszhatjuk meg azt, hogy a legrátermettebbjeinkből mi magunk állítsuk ki azt az új politikai elitet, amelyre jellemző lesz a „kötelező hármas” – különben nem lesz más: külföld, vagy majd tényleg tekergetheted a száraz vízcsapokat.:-)

Bandibacsi34 2011.10.19. 12:06:10

@ili810: NA ja ez igy igaz www.youtube.com/watch?v=c7ecIrGCsU8&feature=related Azert jóval több probléma van itt: -rengeteg külföldi terméket fogyasztunk -kiárusították a nemzetgazgdaságot a külföldieknek (energiaszektor, feldolgozoszektor,ertekesitesi szektor-aruhazlacok, aki ezt uralja, az hatarozza meg, milzen arukat forgalmaz, kinai piacok es a meregdraga nyugati cuccok-made in China kozott kell valasztani stb stb) -demografiai valsag-egyre tobb az idos es kevesebba gyerek-Ratko korszakban 250 000 gzerek per év, 1980 150 000 1990es evek 100 000 nol.hu/archivum/20110222-evszazados_melyponton_a_szuletesek_szama Bevandorlas egyenlore minimali, de majd jon AFRIKABOL -@NotaBene: na igen. A tandíj kell!!!!!!! De a FIdesz most magat köpné szembe, ha bevezetné. -"Sajnos a magyar munkaerő nincs megbecsülve, sem anyagilag, sem erkölcsileg.Normális fizetésekből normális adóbevételek lennének, az emberek is meg tudnának élni és nem menne mindenki, főleg a képzett szakemberek külföldre." Ezzel az a baj, hogy külföldi termékeket fogyasztanának, így nem használnának a nemzetgazdaságnak. -SPU 2011.10.19. 11:05:25 szerintem az adossag nem azert van hogy mind visszafizessuk a gorogok sem fogjak visszafizetni meg a felet sem mi se tegyuk es ilyenkor nem nekunk kell panikolni hanem a hitelezoinknek mert minel tobbel tartozol annal inkabb ki van szolgaltatva a hitelezod neked NA ez így igaz! -"Koppany1956 2011.10.19. 10:56:49 Majdnem teljesen egyetértek! Kivéve a bankok most sem hiteleznek! Mint kisvállalkozás vezetője állítom , hitelhez jutni ma magyarországon szinte lehetetlen! Legálisan vállalkozni szintén lehetetlen ( a legálist úgy értem, hogy minden adót és járulékot papírforma szerint befizetsz)" Miért hiteleznének? Aztán csődbe viszi a vállalkozását az ipse és baszik fizetni. Ez már nem az OTP meg állambácsi korszak. itt kockázat van, amit állambácsi nem fizet ki. "“A hitelünket továbbá megalapozta az is, hogy az összes miniszter, maga a miniszterelnök, az államfő, minden parlamenti képviselő lemondott javadalmainak túlnyomó részéről. Nagy részünk lemondott a hivatali kocsiról is." Ajjaj. Jó Károlyi Gyula miniszterelnök is villamoson járt dolgozóba. De azért elképzelem, hogy Lázár János lemond a kocsijáról. 1. Meg is lincselnék 2. Mo.n az emberek előbb esznek szárazkenyeret, minsemhogy lemondjanak az autójukról.

Psyman 2011.10.19. 12:06:55

Nem tetszik, amit a jelenlegi kormány csinál. Tényleg brutális reformokra van szükség, nem csak simogatni kell a felszínt. Van még 2,5 évük visszaszerezni a népszerűségüket, amivel még bőven lehet választást nyerni. Nem értem mit vacakolnak. Egyébként halkan kérdem a Szíj-ártózókat, Mocskosorbánozókat és véresszájú társaikat, hogy ha nem tetzik a kormány, kinek a kezébe adnák a hatalmat? Van ugye az MSZP, akikre jóérzésű ember nem szavaz, mert tényleg oroszlánrészük volt abban, hoyg ide jutottunk. Van a Jobbik, akiknek az egyetlen programjuk még mindig a cigánybűnözés meg a mocskoskomcsiemeszpézés. Majd kiirtják a cigányokat és jó lesz? Hogy utána mit csinálnak, arról gőzük nincs... És van az LMP, akik baromi jó kis párt lennének egy nyugati demokráciában, stabil államban, ahol kell, hogy legyen egy párt, aki a a "zöld" érdekeket képviseli. Csakhogy kormányozni ők sem tudnak, mert nem értenek hozzá. Rétegpárt ők, akik fontosak, mint a kormány (vagy az ellenzék) kiegészítője, de egyedül kormányozni képtelenek. Elég szar helyzet, de perpillanat tényleg az egyetlen esélyünk, ha Orbánék tesznek valamit. Különben újabb 20 évet töltünk el a nyeles tojás rossz végén.


Yooha 2011.10.19. 12:07:16

"(Nem politikai értelemben) jobboldali gondolkodású vagyok" ezt a kifejezést kerestem én is magamra, köszi!

tintamin 2011.10.19. 12:07:37

Nem értem, miért nem látja senki, hogy az egész métely a pártfinanszírozás problematikájából fakad. A pártoknak lopniuk kell, hogy elég pénzük legyen, ebben cinkosokra találnak, akiknek a lopott pénz egy részéből kell betömni a szájukat. És a pártok iszonyú mohók. A politikusok erkölcsi érzéke nulla ("amit nem tilos, azt szabad"), és mit csináljon az ország, ha ilyen vezetői vannak, ugye.. Ez szépen végiggyűrűzik az egész társadalmon. A magyarnál korruptabb, tolvajabb kevés van, sajnos. Aki még tükörbe akar nézni, azt nálunk baleknak, élhetetlennek nevezik. Szomorú dolgok ezek.

bigthereal 2011.10.19. 12:08:10

alapvetően egyetértek a szerzővel, radikális kiadáscsökkentés kell!!! RADIKÁLIS KIADÁSCSÖKKENTÉS!!!


eljárfelette 2011.10.19. 12:10:06

Szerintem minél előbb legyen államcsőd és utána valami, mint szenvedés, szütykölődés, bénázás, haldoklás, töketlenkedés párhuzamosan az ország maradék vérének elfolyatásával, és államcsőd. Ennek a posztnak a logikus és ki nem mondott következtetése, hogy az államcsőd ideér. (Ha a körülmények nem változnak, akkor, és mivel nem változnak, tehát ideér.) Csak abban az egyben bízom, hogyha már eddig semmire nem is volt, legalább az államcsőd utáni időre van egy forgatókönyv.

T mint T 2011.10.19. 12:13:32

Sajnos egyet kell ertenem az iroval... Szomoru, hogy egyeseknek ez meg nem evidens, meg itt qa kommenteloknek sem. Pedig szerintem mar regota es messzirol latszik...


Zébácsi 2011.10.19. 12:15:50

@tintamin: "Nem értem, miért nem látja senki, hogy az egész métely a pártfinanszírozás problematikájából fakad." Teljesen igazad van, de hidd el, sokan látják ezt - csak sajnos pont nem azok, akik tehetnének ellene. Ebben a kérdésben ugyanis a pártok közt irtó nagy egyetértés van (azaz, maradjon csak ez zavaros).

nyubocs 2011.10.19. 12:16:54

Nem is tudom milyen válságról, meg halódó gazdaságról beszéltek. Mai újabb gyöngyszem és akkor a nyílt kiállást rövidre is zárhatjuk: nehéz követnie, hogy milyen irányba halad a magyar gazdaságpolitika hajója, amely "nem egy európai uniós nagy, lomha tengerjáró, hanem egy gyorsnaszád". Csak lehet rükvercbe van kapcsolva.


CyberPunK 2011.10.19. 12:18:39

@eljárfelette: Neked van forgatókönyved az államcsődre? Csak mert nekem specile fogalmam sincs, hogy fegyver nélkül hogy fogok gyalog munkahelyre járni, és megvédeni a fizetésemet/vásárolt élelmemet. Ugyanitt keresnék hasznos leírást arról, hogy panelben hogyan lehet egyedi fűtést kialakítani, és kutat fúrni. Ahogy arról is érdekelne egy vélemény, hogy az országot ki védi meg a környező országok hadseregétől, sőt már az is érdekes lenne, hogy a saját hadseregünk beszerzőkörútjaitól hogy tud védekezni egy csúzlival felszerelt földműves.

USB DTmini 16GB 2011.10.19. 12:19:14

@andzsin: A svédek nem liberalizálták a gazdaságukat, ezért nem is érinti őket a válság.


TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.10.19. 12:19:39

"A bejelentett reformok nem valósultak meg" Ovi és csapata egyetlen "reformnak" sem kezdett neki. Félidőben már nem is fog. Lett volna 2 éve, hogy felkészüljön előre, ezt elpackázta. Most 1,5 évig össze-vissza kapkodott. Dilettáns és dilettánsokkal veszi kőrbe magát. Vagy a Jobbik beépített embere. Mert most nagyon úgy néz ki, hogy ők jönnek! És már nyomulnak is a pozíciókba... "Először nem jön majd a nyugdíj, a közalkalmazotti fizetés, a munkanélküli segély." És ez már el is kezdődött. Iskolákban nincs fűtés, nemzet színészei nem kapják meg a zsét. De Navracsicsnak lesz pénz az egyetemére... :(

Kivlov 2011.10.19. 12:22:01

@bigthereal: Az kéne. De akkor meg mi van? A rendvédelmisek tüntetgetnek meg ott bohóckodnak majd a közszolgák meg mindenki.

is 2011.10.19. 12:25:34

@Chicano: "Nincs már más út csak az őszinte beismerése a helyzetnek és azonnali drasztikus kiadáscsökkentés. Belebukik a FIDESZ? Lehet hogy igen." Te nagyon naív vagy. Ez onnan látszik, hogy 5 éve volt valaki, aki beismerte. Keresetlen szavakkal. Ahelyett, hogy felfogtad volna, azóta skizofrén őrültnek nevezed, és a legteljesebb mértékben elutasítod. Te vagy az oka, hogy 5 évvel később ugyanott vagyunk, mint 2006-ban. Ha most hozsannáznál egy ilyen beismerésért, akkor miért nem hozsannázol Gyurcsány 2006-os beismeréséért? Itt ő volt az egyetlen, aki eddig beismert. És ez a szól a posztírónak is. Amíg minden logikai érvelés megbukik azon a lólábon, hogy dehát Gyurcsányt 100%-ban és mindenért utálni kell, ez az első bekezdés minden posztban, ez a Biblia, ez a megkérdjelezhetetlen axióma; addig nincs előrelépés. Addig megint olvastunk egy posztot arról, hogy Gyurcsányahibás, de egyébként csináljuk, amit ő 2006-ban javasolt. Nyilván úgy, hogy közben letagadjuk. Most is le fogod tagadni.

JT 2011.10.19. 12:43:49

Sajnos nagyon eldurvultak az indulatok a kommentelők között én meg nem bírom a moderálást ilyen mennyiségben. A poszt lényege az lett volna, hogy ideje lenne egyrészt szembenézni a nemzetközi és hazai valósággal, másrészt leülni és őszinte beszéd mellett egyfajta társadalmi kiegyezést létrehozni. Biztos, hogy a helyzet nem jó, jelenleg sehol sem az, de minden ország a maga saját módján fogja megoldani a problémáit. Nekünk is iparkodnunk kellene. Van kiút, de sok kompromisszummal jár amiben mindenkinek félre kéne tennie a sérelmeit és az évek alatt felépített pozicióit. Mindenkinek, minden pártnak, szakszervezeteknek, civileknek, média munkásnak és egyszerű állampolgárnak. Itt az idő, már csak azért is mert most a nemzetközi helyzet miatt könnyebb elmagyarázni mindenkinek, hogy miért lesz változás. Sokan rácsodálkoztak az olvasottakra. Nem hiszem, hogy nálam jóval ismertebb, tanultabb és jobban kommunikáló közgazdász szakemberek nem írták le az elmúlt időszakban ezerszer azt amit én is. Zárszóként azt szeretném mondani, hogy remélem (sőt hiszek abban), hogy lesznek változások, reformok, és ezeket a társadalom el fogja fogadni a szükséges mértékben. Azt remélem, hogy ezen változások elégségesek lesznek nem csak egy időszak "átvészelésére", hanem alapot fognak jelenteni egy következő fellendüléshez. Elnézést kérek mindenkitől, a kommentelést ezennel lezárom.

Balage4 2011.10.19. 15:42:57

Tiszteletem mindenkinek! Mért lenne magyar Armageddon?Eléggé sötét képet fest a jövöről a cíkk író. Ha ez bekövetkezne(nem hiszem,hogy befog)akkor zsiros kenyérre se telne az emberek többségének,és az veszélyes lenne.Sok börtönt építhetnénk,de azzal se lenne a probléma megoldva,mert az elitléteket is mi tartanánk el!Lavírozni kell,és a felszínen maradni!Egyszer csak partot érünk!DE nem gondolnám ARMAGEDDONnak a helyzetet.Volt már ennél sokkal rosszabb.Nem háborús időkre gondolok,hanem békeidőben volt sokkal rosszabb!De legalább a címe miatt most többen kattintottak a cikkre!Nem bánom,ha nem egyezik a véleményünk!Tiszteletem!

JT 2011.10.19. 17:33:44

A kommentelés lezárását követően is özönlenek a kommentek. Nem tudok ennyi mailt olvasni és moderálni. Nem is ez volt a cél.
Igen, sajnos moderálni kell, mert a kommentek többsége a klasszikus LOVE-HATE játékos, "miért szidod Gyurcsányt" és a "Fidesz jó úton jár mit szólsz bele a dolgukba" típusú üzenetek váltakoznak (csak nem ilyen szépen fogalmazva). Hiába, a balosok azért nem szeretik az írást mert azt olvassák ki belőle amit, a jobbosok meg azért nem szeretik mert ők meg azt olvassák ki amit. Ez van, talán ebből is valami tanulság levonható.
Van egy pár értelmes, nem a politikával foglalkozó hozzászólás, ezeket összegyűjtöm és később publikálom.
Így a nap végéhez közeledve van egy fontos megállapításom:
Voltak jópáran (még a be nem engedett hozzászólók között is) akik úgy értették meg a posztot ahogyan szerettem volna. Ők nem azzal foglalkoztak, hogy ki mit lopott el, vagy ki miért nem fog nagy tetteket végrehajtani, hanem azzal amivel kell: Önmagunkkal. A reformok, a társadalmi gondolkodás megváltoztatása, tabuk ledöntése ugyanis csak részben politikai feladat. A társadalomnak, nekünk kell elfogadnunk, hogy fontos változások szükségesek.
Te elfogadod?
Ha igen, akkor talán más is. Talán így segítünk a politikai elitnek abban, hogy a vezényszó a kiegyezés legyen. Ma talán még félnek ettől, de remélem eljön az idő amikor lesz politikai bátorság és akarat mindkét oldalon (és nehogy azt higgyük, hogy ehhez csak az egyik párt kell!!).
A lelkes kommentelőktől meg elnézést kérek, szándékom ellenére nagy port vertem fel- index címlap miegymás, rámesett több száz e-mail amelyekben aztán volt jó és rossz egyaránt, nem mellékesen munkanap van és dolgoznom is kell, így nem tudom a kommentelést fenntartani.
Remélem arra jó volt ez a nap, hogy dobtunk együtt egy kavicsot a vízbe és a pici hullámok legalább az első jelei lehetnek az őszinte párbeszédnek.
Mivel még most is jönnek a kommentek, ismételten kérek mindenkit, hogy ne küldjön üzenetet, már nem fog semmi a posztban megjelenni!!!
Köszönöm
Tamás

Címkék: ,