FT: visszafelé indult el Magyarország a demokrácia útján

 

2011. október 10.,Szerző: hvg.hu/MTI


“Magyarország az első olyan tagország, amely nemhogy leragadt a demokrácia felé vezető úton, de visszafelé indult el azon….”

A magyar belpolitikáról és a végtörlesztésről közöl kritikus hangvételű írásokat hétfőn a Financial Times (FT).
A lap véleményrovatában Ian Bremmer, az Eurasia Group nevű globális politikai kockázatelemző csoport elnöke azt írta, hogy a márciusban bejelentett költségvetési reformokkal Magyarország kilátásai javultak. Orbán Viktor miniszterelnök azonban - aki nemrég diadalmasan bejelentette, hogy Magyarország egyértelműen más pályát követ, mint Görögország - a gazdasági reform örve alatt egy ősi görög pályáról sodródott le, arról, amely az egész Európai Unió alapja - ez pedig a demokrácia útja.
Bremmer szerint az, hogy a magyar miniszterelnök a demokratikus intézmények kárára konszolidálja hatalmát, megmutatja az EU egészének egyik alapvető kihívását - az Unió ugyanis képtelen érvényesíteni éppen azt a hitvallást, amelyből fogant. Az Eurasia Group vezetője szerint az a tény, hogy Magyarország nem tartja tiszteletben a demokráciát és a polgári szabadságjogokat, veszélybe sodorhatja az "európai márkát" a lehetséges új tagok és az egész világ előtt. A szerző szerint Magyarország az első olyan tagország, amely nemhogy leragadt a demokrácia felé vezető úton, de visszafelé indult el azon.
Magyarország példája demonstrálja azt is, hogy az EU "vakfoltja" a szövetség alapjait fenyegeti - ha egyszer felvettek egy országot a tagok közé, már nincs megfelelő módszer arra, hogy betartsa az uniós alapelveket - írta Bremmer.
A Financial Times hétfőn a lap saját véleményét tükröző Lex rovatban is közölt egy írást, amely a végtörlesztési törvényt bírálja. A cikk szerint a devizaalapú hitelek végtörlesztésével járó költségek valószínűleg elviselhetők lesznek, ám az intézkedés adósságszolgálati kötelezettségek nem-teljesítését jelenti, és szinte bizonyos, hogy éppen azokon a háztartásokon nem segít, amelyek a leginkább rászorulnának az adósságteher enyhítésére. A magyar kormánynak átfogó ingatlanhitel- és adósságreformot kellene inkább végrehajtania, olyan populista gesztusok helyett, amelyek aláássák az ország máris ingatag hitelképességét - áll az FT hétfői írásában.
Főoldal
Címkék: Orbán Viktor; Financial Times; demokrácia deficit

Címkék: , ,