Céghalál a csaló (?) vevője miatt?

 

A szereplők: egy belföldi cég, aki elad valamit, és egy KÜLFÖLDI vevője, aki állítólag csalt. De mivel a belföldi ITT VAN, és egy – általa - ellenőrizhetetlen jogszabály szenvedője, tehát őt lehet büntetni. Az semmit sem számít, hogy egy tetemes mennyiségű embernek elvész az állása, a szabály, az szabály, a “bűnös belföldi” – bár én nem értem, mit vétett,- bűnhődik. Közérdekű kérdésem: hogyan tudja ellenőrizni az eladó, hogy amit eladott, valóban  elhagyta-e az országot? Így mindenki járhat, aki termel és elad. (D.O.)

Végelszámolás alatt a Csoki Hungária  2011. október 24. hétfő, 09:15

csokikicsi
Több mint száz ember veszítheti el a munkáját, és vége lehet a több milliárdos forgalmú, közel húszéves múlttal rendelkező Csoki Hungária Kft.-nek egy szlovák bejegyzésű vállalkozás miatt, amely az adóhatóság szerint áfacsalást követett el. Utóbbi árát a magyar beszállító fizeti meg. A tulajdonos-ügyvezető állítása szerint az adóhivatal ajánlásainak megfelelően, szabályszerűen és körültekintően járt el, amikor a szlovák cégnek értékesített. Ha igazak az ügyvezető állításai, akkor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ajánlásainak betartásával végzett vevőellenőrzés sem ad kellő biztosítékot az eladónak arra, hogy később nem kerül bajba - írja a gazdaság.hu.
Az adóhatóság lefoglalta és féláron értékesíti a Csoki Hungária édesség nagykereskedő társaság összes készletét. A cég belerokkant a történtekbe, egy hete nem vesz át árut a beszállítóitól, a tulajdonos pedig kezdeményezte a 170 főt foglalkoztató cég végelszámolását. A cukor és édesség nagykereskedelmével foglalkozó társaság 2008-ban még közel 12,7 milliárd forintos forgalmat ért el, és 372,7 millió forintra rúgott az adózott eredménye. A válság megtépázta a bevételeket és a nyereséget is, az árbevétel 2009-ben 9,3, 2010-ben pedig 9,6 milliárd forintot tett ki, az adózás utáni eredmény pedig 162, majd 8,4 millió forintra olvadt az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint.
A társaság vesszőfutása azzal kezdődött, hogy a NAV idén nyáron átfogó ellenőrzést tartott a Csoki Hungária Kft.-nél. A vizsgálat során azt a 2006-os és 2007-es évet vették górcső alá a revizorok, amikor a cég több mint 80 millió forint társasági adót fizetett. A vizsgálat az összes adónem tekintetében nullás eredményt hozott, egy vevőt kivéve mindent rendben találtak. A magyar ügyvezetőjű szlovák cég a vizsgált időszakban 350 alkalommal vásárolt a Csoki Hungária Kft. dunaharaszti telephelyén. Minden alkalommal készpénzben fizetett, átvette az árut, kitöltetette a nemzetközi fuvarokmányt (CMR), és egy vevői nyilatkozatot is tett, miszerint a megvásárolt árut Szlovákiába szállítja, és a helyi adótörvényeknek megfelelően az adót megfizeti - meséli a történetét Illés László. A cég tulajdonos-ügyvezetője azt állítja, hogy a NAV első fokú jegyzőkönyve szerint az üzlet valós, nem fiktív, de megállapítja, hogy a megvásárolt áru nem hagyta el Magyarország területét.(Ezt a NAV honnan tudja, több évre visszamenőleg? D.O.)
A Csoki Hungária Kft. vezetősége megkereste a szlovák cég akkori, Magyarországon élő ügyvezetőjét és megkérte, hogy tegyen bíróság előtt is felhasználható nyilatkozatot közjegyző előtt, miszerint cége a Csoki Hungária Kft.-vel szoros üzleti kapcsolatban állt 2006-2007-ben, a megvásárolt árukat hiánytalanul Szlovákiába szállította, majd az ottani adótörvényeknek megfelelően az adót nem fizette meg, hanem más Európai Uniós országban értékesítette. A nyilatkozatot Illés állítása szerint be is adták az adóhatóságnak a jegyzőkönyvre reagálva és kérték, hogy keressék fel a szlovák cég akkori tulajdonosát is. Október elején végül megszületett az ügyben az 50 oldalas határozat, amely a nyilatkozatot figyelmen kívül hagyva adóhiányt és bírságot, valamint pótlékot állapított meg, amik együttes összege a cég idei várható árbevételének 10 százaléka, azaz csaknem 1,2 milliárd forint volt - mondta Illés László.
Bár a határozat nem jogerős, az adóhatóság intézkedett a pénzbiztosításról: a Csoki Hungária Kft. teljes árukészletét, állóeszközeit azonnal lefoglalták azzal, hogy gyorsan romló termékekről lévén szó azonnal és féláron értékesíteniük kell. Csak azt az árut adják ki, amire egyes szállítóknak a szerződések értelmében még tulajdon-, illetve a számlavezető banknak az általa nyújtott hitelek kapcsán zálogjoga van. A maradék árukészlet féláron történő értékesítésével 300-400 millió forintot bukhat a társaság. A kialakult helyzet miatt a Csoki Hungária fizetésképtelenné vált, az ügyvezető ezért nem látott más megoldást, végelszámolást kezdeményezett cégével szemben. A Csoki Hungáriánál és kapcsolt vállalkozásánál dolgozó 175 ember válhat munkanélkülivé, a cég elvesztheti minden szállítóját és közel tízezres partneri körét, de az igazgató a beszállítókat azzal bíztatta, hogy harcolni fog a jogaiért.
(Napi Gazdaság)

Címkék: , ,