A német kormány is az összeomlás küszöbén? Európa szétesik, mint a dánieli agyag-vas kohézió?

 
2011.09.20.,
Angela Merkel kancellár euró-politikáját már a kormánykoalíción belül sem nézik jó szemmel a Spiegel beszámolója szerint. Merkel álláspontját az eurózóna adósságválságának kezeléséről a kormány kulcsfigurái (többek közt Philipp Rösler gazdasági miniszter, a koalíciós partner FDP vezére, és Peter Ramsauer közlekedési miniszter, a másik koalíciós partner CSU egyik erős embere) támadták az elmúlt napokban - emlékeztet a Spiegel.
A Merkel által propagált állásponttal ráadásul egyre kevésbé tudnak azonosulni a német választópolgárok is - az ADR televízió legújabb felmérése szerint a megkérdezettek 65 százaléka szerint Berlinben rossz döntéseket hoznak az euró sorsát illetően.
A német gazdasági miniszter Görögország irányított csődbe viteléről értekezett a vasárnapi Die Weltben, nyíltan szembehelyezkedve a Merkel-kormány hivatalos álláspontjával, tovább gyengítve a kancellár pozícióit, és erősítve a választópolgárok ellenállását, akik egyre inkább úgy érzik, anyagilag kevésbé volna fájdalmas, ha veszni hagynák a görögöket, sőt, akár az egész eurózónát is.
Az FDP Németország megrövidítéséről ágál, teret adva az eurószkeptikusoknak, akik jelen helyzetben érezhetik magukat csak igazán elemükben, üzenetük ráadásul egyre nagyobb támogatásra talál a CSU-n belül is, jelezve, hogy a német kormánykoalíción belül koránt sincs minden rendben.
Németország "Muttija" leginkább Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter támogatására számíthat, és bár a Spiegel szerint kicsi az esélye annak, hogy a koalíció egyik napról a másikra széthulljon, a patthelyzeten minél gyorsan túl kellene lépni ahhoz, hogy a Merkel-kormány a súlyosbodó euróválság közepette is működőképes maradhasson.

Címkék: , ,