Bevezetik az egész napos iskolát?

Ilyen változások jönnek: nő a tanárok óraszáma, bevezetik az egész napos iskolát?
2011. augusztus. 31

Bevezetik az egész napos iskolát az alsó és a felső tagozaton, mérsékelt pedagógus-óraszámemelést hajthatnak végre az iskolákban, és a jelenleginél jóval szigorúbb feltételekhez kötik az általános iskolai felső tagozatok működtetését - egyebek között ezeket tartalmazza a készülő nemzeti köznevelésről szóló törvény koncepciója, amely a Magyar Nemzet birtokába került

.A napilap szerdai számában megjelent cikk szerint a koncepció kedden átment a közigazgatási államtitkári egyeztetésen és szerdai ülésén tárgyal róla a kormány.
Az egész napos iskola bevezetését alsó tagozaton már régóta szorgalmazza a Fidesz, amely elsősorban a hátrányos helyzetű gyerekek oktatásában-nevelésében jelentene áttörést. A felső tagozatra való kiterjesztés azonban merőben új elem. A koncepció szerint alsó tagozaton a nevelés-oktatás egész napos keretben folyik, és összevont osztályokban is történhet. A felső tagozat feladata a nevelés, a kompetenciák fejlesztése és a mindennapos testmozgás mellett ugyanakkor már a szaktárgyi tanulmányokba való fokozatos bevezetés, valamint felkészítés a középfokú tanulmányokra.

Délelőtti mellett délutáni órák
Forrás: Horváth Szabolcs
A tervezet ezért a felső tagozatos oktatást is egész napos keretben képzeli el, ugyanakkor leszögezi, hogy a délutáni foglalkoztatásokról a tanuló szülői kérésre, igazgatói engedéllyel távol maradhat - ismerteti a Magyar Nemzet.
Egész napos iskola: már az MDF is bevezette volna
Az egész napos iskola ötlete nem új, 2009-ben az MDF javasolta a bevezetését, a Hiller István által vezetett oktatási minisztérium azonban nemet mondott a tervekre - forráshiányra hivatkozva. Pokorni Zoltán idén tavasszal újra felvetette, hogy a diákoknak a délutáni órákban is kellene foglalkozásokat szervezni, erről - az akkori nyilatkozatok szerint - meg is egyezett Hoffmann Rózsával.
eduline/MTI
Kapcsolódó anyagok:eduline.hu
HVG Online

Hozzászólások(7)

aggodó
2011. szeptember 1., 16:30
Napközi volt azoknak a gyermekeknek, akiket a szüleik beírattak, ök voltak az egésznaposak, de ott a leckéjüket is megkellett csinálni, a napközis tanárnő meg le ellenőrizte. Délután 17 óráig lehettek bent a gyerekek,ezt csak a jómódú szülök vették igénybe, mivel a napközi fizetős volt. Mert a gyermekeknek ebédelni is kell, és az nem ingyen van. De kötelezően sosem volt egésznapos iskola !
aggodó
2011. szeptember 1., 16:20
Én aggodom a kicsi gyermekeké !!! Nagyon rossz gondolat az egész napos iskola, hisz a gyermekek nem is tudnak folyamatosan figyelni , max 4 órahosszát. Én 60 éves vagyok, de sosem volt egész napos iskola, ahogy állitják, hogy 1960 - ban már bevezették. Lehet, hogy baj van a memóriámmal. de én nem emlékszem rá, az utólsó óránk legkésöbb délután 12:45 órakkor vége volt, és mehettünk haza.
kéretlen
2011. augusztus 31., 14:51
mint hogy strébernek csúfolják az osztálytársai (tisztelet a kivételnek). Tudom, hogy randa, sznob elit egyed vagyok, de x-edik generáció óta a műveltségi Gauss-görbe felső szórásában helyezkedik el a családunk; ezt a pozíciót pedig még több plusz melóval jár majd átörökíteni, ha Rózsika terve megvalósul. Gyermekeim osztrák állampolgárok is: max. majd áttelepülünk oda, ahol hagynak elitet nevelni.
kéretlen
2011. augusztus 31., 14:42
P.s.: arra, hogy nem sikk a tanulás, jó példa (Johnny-nak is szánva), hogy másodikos korában a fiam még majd' kiesett a padból, úgy jelentkezett csellózni tanulni a városi zenedében. Felső tagozatos korára elértünk oda, hogy heti két szolfézs és hangszeres óra, valamint hangversenybérletek mellett énekórán feleléskor "büszkén" kivágja a fiam, hogy nem készült, és inkább kap egyest,
kéretlen
2011. augusztus 31., 12:53
Ha kötelessége lesz a fiamnak 5-ig a suliban maradnia, utána kell majd a személyre szabott törődést megkapnia a családjától, mert e nélkül sajnálatos tapasztalataink szerint nem megy a verkli. Nem örülök a gondolatnak.
További hozzászólások megtekintése
(Összesen: 7 hozzászólás)
Címkék: oktatás,egész napos iskola,

Címkék: ,