A műtét jobb megoldás a korai prosztatarák esetében

 
Főoldal

 

2011. május 06 Szerző: MTI

Címkék: műtét; prosztatarák; kutatók; New England Journal of Medicine;
A műtét jobb kezelési mód a korai prosztatarák esetében, mint a megfigyelés és várakozás, különösen a viszonylag fiatalabb pácienseknél - közölték megállapításukat csütörtökön svéd kutatók.

A New England Journal of Medicine (NEJM) című orvosi folyóiratban közzétett tanulmány szerint a kutatócsoport 347 véletlenszerűen kiválasztott páciens sorsát követte nyomon, akik átestek a műtéti eljáráson, valamint 348 olyan páciensét, akiknél a megfigyelés és várakozás elvét választották.
A diagnózis idején a férfiak átlagéletkora 65 év volt, és a követés 15 évig tartott. A sebészi beavatkozáson átesett férfiak 48 százaléka halt meg ez alatt az idő alatt, míg a csupán megfigyelés alatt tartott csoportban ez az arány 58 százalék volt. A halál oka a műtéti csoportban 16 százalékban volt a prosztatarák, míg a megfigyelés alatt lévőknél 23 százalékban.
Azok körében, akik beleegyeztek a műtéti kezelésbe, 12 százalékkal kisebb volt a kockázata, hogy a daganat áttétet képezett. A tanulmányból az is kiderült, hogy a vizsgálatban szereplők közül a fiatalabb férfiak - a 65 év körüliek - esetében hozott nagyobb előnyt a sebészi beavatkozás, míg az idősebbek kevesebbet profitáltak a műtétből.

Címkék: