Békesi: irreális kívánságlista az Orbán-kormány konvergencia programja


Kérdésem (D.O.) Hát most akkor dinamizáljunk, vagy ELADÓSODJUNK? Nem ez volt az előző kormányok bűne? Dinamikus eladósodással kombinált “növekedés”illúziója, amit persze sok, vagyonát elvesztett ember/család végső nyomorba süllyedésének egy svájci illetőségű, Frank nevű karmesterrel vezényelt  kórusa kísér. “A múlt kísértetét feltűnni látom ezen világos századunkban…” (Madách)
Főoldal
 
   HVG.HU \ GAZDASÁG
2011. április 28   Szerző: MTI                                                                                                               A brüsszeli hivatalok legalacsonyabb beosztású munkatársai fejében is szeget fognak ütni a konvergenciaprogram egyes, a valóságtól messze elrugaszkodott számai – véli Békesi László közgazdász, volt pénzügyminiszter, aki szerint a jelenlegi tervezet csak azt igazolja, hogy a Fidesz jól tudja, mit kell ígérni Brüsszelnek és a befektetőknek – olvasható a Népszavában.
„Sem a Széll Kálmán tervben, sem a konvergencia programban egyetlen olyan intézkedés sincs, amelyet hosszú távon és visszafordíthatatlanul ható strukturális reformnak minősíthetnénk. Helyette drasztikus kiadáscsökkentés a cél mindkét programban. A jó hír ebben az, hogy a Fidesz 180 fokos fordulatot hajtott végre gazdaságpolitikai filozófiájában – nem a gazdasági programjában, mert ilyenje nem volt, és ma sincs. Egyszerűen ráébredt – miután Brüsszelben keményen visszarángatták a valóság talajára –, hogy az EU nem járul hozzá egy olyan gazdasági programhoz, amely mesterséges hazai keresletnöveléssel dinamizálná a magyar gazdaságot, magas költségvetési hiány (7 százalékról beszéltek), növekvő államadósság és infláció árán – fejtette ki Békesi László. 

Békesi László. Brüsszelnek nem fog tetszeni
Fotó: HVG
A megfelelő területeken igyekszik változtatni a kormány, de strukturális reformok helyett csak megtakarítási célokat tűz ki, mégpedig nagyrészt irreálisakat, amelyek vagy megvalósíthatatlanok, vagy messze nem hozzák a várt megtakarítást. A program egy kívánságlista, amiben az egyes óhajokhoz konkrét megvalósítási ütemtervet csatoltak. Tehát eddig és eddig meg kell alkotni ezt és ezt a törvényt, ami 2012 január elsejével lép hatályba és ennyi és ennyi milliárdos megtakarítást eredményez. Ez nem programalkotás, hiszen semmilyen elemzés, modellezés nem előzte meg a kitűzött célok megvalósításának várható hatásait. Magyarul: előbb írták le a végeredményt, majd hozzáírták a jogalkotási teendőket és a határidőket” – fejtette ki a Népszavának Békesi, aki mindezért kétli, hogy Brüsszel tetszését elnyerné az Orbán-kormány konvergencia programja.

Címkék: