Az időben felismert COPD-betegség gyógyítható

 
Tisztelt Denes Otto!
A segitseget, tanacsat szeretnem kerni.
Menyem edesanyjarol most derult ki, hogy COPD-s beteg, 59 eves, dohanyos.
Jomagam a fuben-faban orvossag hive vagyok, azert fordulok Onhoz. Mit javasol, ami segitene az eletminoseget nemikepp javitani?
Varom valaszat.
Koszonettel ……..image
Amikor ezt a kérést megkaptam e-mailon, azonnal a már történelmi időtávlatok (1987-90) jutottak eszembe. Ekkor végeztem Pécsen egészségnevelő munkákat, például DOHÁNYZÁS leszoktató  kiscsoportos tanfolyamokat. Ebben a nemzetközileg is elismerten a legsikeresebbet, az ADVENTISTA EGYHÁZ által akkoriban létrehozott 5 napos szuperintenzív kurzust. A tananyagnak szerves része volt – ma is megvan – minden estére egy diasorozat, amiből a résztvevők sokkal jobban megértették, hogy mit, hogyan működtettek amikor rágyújtottak. Az egyik este témája a TÜDŐTÁGULATRÓL  szólt.
Személyes élményem ezzel a betegséggel kapcsolatban:Amikor a NATURA boltot működtettem, az emeletes ház felső szintjén lakott egy házaspár, akinek férfi tagja TÜDŐTÁGULATBAN szenvedett.  Az emeletről még lejött,  de amikor a kis autójához érkezett, csak várt néhány percet az ajtóra borulva, míg lassan beszállt és elment a telkére, ott volt estig. Akkor a fordítottja játszódott le, csak sokkal lassabban és kínosabban. Vissza kellett “mászni” az emeletre. Mindezt az egyre csökkenő oxigénfelvétellel megélve. Ugyanis az illető erős dohányos volt évtizedekig, de a végstádiumban már csak a lakásban üldögélve, gyakran az OXIGÉNPALACK  szopókáját a szájába véve tudott létezni. Aztán hamarosan meghalt, rettenetes szenvedések között.
A FULLADÁSOS HALÁL – amennyiben nem a Szaddám és rokonainak kivégzésénél alkalmazott gyorsan ölő hóhérhurokkal történik, amivel azonnali életvesztés következik be – hanem a LASSZÓHUROKKAL, amit általában a köznép használ a madzagok hurokra képzéséhez,hát sok-sok percre elnyúlik a vég megérkezése. Ez a szenvedés azonban semmi a tüdőtágulatnál bekövetkező halálhoz képest. Az nagyon lassú és kínos.
Oka, hogy a tüdő aktív felszívó felületét, kb egy TENISZPÁLYA nagyságú területét, a tüdőhólyagocskák egyre nagyobb méretüre dagadó hányadai, lényegében lecsökkentik egy lakószoba, vagy akár egy kis tyúkól területének megfelelő méretűre. Megérthető, hogy az egyre kisebbre összezsugorodó aktív felszívó felületen mindig kevesebb éltetadó oxigén tud csak a véráramba bekerülni. Tehát az élet mindig nehezebb lesz, ahogyan a légzés is megnehezedik, egészen a hörgő, fuldokló kínlódásig bezárólag. Míg végül az irgalmas halál megváltja a szenvedőt – és környezetét – a borzasztó vég élményétől.
Ez a leírás CSAK A DOHÁNYOSOK EGY RÉSZE ÁLTAL MEGÉLT EGÉSZSÉGKÁROSODÁSRÓL SZÓL !!! A teljesebb képhez az alábbiakat is kérem elolvasni !!
------------------------------------------------------------Egy szakember cikkéből idézek.
A betegség legfőbb kiváltó oka a dohányzás. Minden ötödik dohányosnál biztosan várható a megbetegedés kialakulása. Emellett a környezetszennyezés, a munkahelyi légúti ártalom is szerepet játszik a kórkép kialakulásában. A genetikai hajlamosító tényezők jelentőségére utal, hogy a COPD-ben szenvedők 10-15 százaléka nem dohányzó. A krónikus obstruktív tüdőbetegség (chronic obstructive pulmonary disease, COPD) olyan kórállapot, amelyet lassan és fokozatosan súlyosbodó, nem teljesen visszafordíthatatlan légúti áramláskorlátozottság jellemez. Ez a tüdők abnormális gyulladásos reakciójának következménye, amelyet különböző károsító részecskék vagy gázok tartós és rendszeres belégzése vált ki. A fejlett ipari országokban a felnőtt lakosság 4-7 százalékát érinti, hazánkban legalább 500 ezer ember szenved e betegségben.
COPD-re minden olyan betegnél gondolni kell, aki krónikusan köhög, köpetürítése vagy terhelésre fellépő nehézlégzése van és/vagy kórtörténetében a betegség kockázati tényezőinek (dohányzás, munkahelyi vagy környezeti légszennyeződés stb.) tartós expozíciója szerepel,
  A COPD a korai szakaszban szinte észrevehetetlen, a tünetek csak 25-30 évvel a betegség kialakulása után válnak szembetűnővé. Ennek oka, hogy a tüdőnek igen nagy a tartalékkapacitása. A kezdeti szakaszban csak időszakosan, leginkább reggelente jelentkezik a köhögés és a fokozott köpetürítés. Ehhez csak később - a betegség  előrehaladtával - társul az először csak terhelésre (pl. lépcsőn vagy emelkedőn járás), majd a szokásos napi tevékenység mellett és végül a már teljes nyugalomban is jelentkező fulladás, amellyel párhuzamosan a köhögés és a fokozott köpetürítés folyamatossá válik, állandósul.
A COPD nemcsak aluldiagnosztizált, de a klinikai tapasztalatok alapján jelentősen alulkezelt megbetegedés. Ennek okai egyrészt a betegcsoport kevéssé készséges együttműködése,……
Szerző: Prof. dr. Somoskövi Ákos VILÁGGAZDASÁG online
A teljes cikk ITT olvasható.
-----------------------------------------------------------Kiegészítésül még néhány gondolat.
A GYÓGYULÁS ESÉLYE nagyon csekély, azonban javíthat az állapoton, ha AZONNAL abbahagyja a dohányzást! Az emberi szervezet csodálatos tartalékokkal rendelkezik, ha egyéb úton-módon is erősítjük. Javaslom az alkoholtartalmú italok, a cukros un. “üdítők”teljes elhagyását. Az állati eredetű ételek csekély mennyiségűre való leszorítása mellé, a növényi táplálékokat, kiegészítve joghurttal, tojással. Segítségül sok ötlet, tanulmány olvasható az etelreformer.blogspot.com blogban is. A legfontosabb tételt hagytam utoljára. Ez a küzdelem csak Isteni segítséggel adhat elfogadható eredményt, ezért a hit és az ima megerősítése nélkül csekély eredményt sejtek. Amit ember megtehet, azt tegye meg, de a Gondviselés ereje nélkül csak meddő és kisszerű eredmények szoktak születni. Sok erőt és bátorságot kívánok minden embernek, akik valamilyen tudottan káros szokásról szeretnének lemondani. Egy szállóigét idézek: “A történelem nem adott semmit az emberiségnek jelentős erőfeszítések nélkül.” Ezt hatványozza meg az Isteni erő. (Dénes Ottó)

Címkék: