Süddeutsche Zeitung diktatúrát emleget Orbán kapcsán

 
Főoldal

 

2010. december 07., kedd, 10:36
Szerző: MTI

A Süddeutsche Zeitung a vélemény oldalon közölt rövid kommentárban foglakozott kedden a magyar belpolitikával és annak eddigi európai visszhangjával.
A liberális újság szerzője kísértetiesnek nevezi "azt a higgadtságot és érdektelenséget, amellyel az európai népek családja a magyarországi változásokat szemléli. A magyarországi kritikus civiltársadalom maradékát oly mértékben túlharsogja a kormány nemzeti pátosza és a szélsőjobb nagymagyar lármája, hogy figyelmeztetései alig találnak meghallgatásra. Azok, akik egykor előmozdítói voltak a kommunizmusból a demokrácia felé mutató fordulatnak, ma úgy érzik, hogy hazájuk új, nemzeti előjelű egypártrendszer felé sodródik."
Most azonban első és eddig egyetlen európai intézményként fölneszelt az EBESZ - folytatódik a kommentár. Dunja Mijatovic, a szervezet sajtószabadságért felelős illetékese a magyarországi új törvényeket "diktatórikus államokéihoz" hasonlítja. "Kétharmados többsége birtokában Orbán Viktor kormánya erőltetett ütemben hajtja át egyik törvényt a másik után, ami ajtót nyit a kormányzati önkény előtt. A médiumokat államtanács alá rendelik, az alkotmánybíróságot megfosztják lényeges ellenőrzési jogköreitől, az állam tetszőleges módon nyúlhat hozzá gazdasági vállalatokhoz - és senki sem izgatja magát."
A szerző végül emlékeztet arra, hogy január elsejével Magyarország veszi át az Európai Unió soros elnöki tisztségét. "Vajon hogy fog kinézni (az EU) szavahihetősége és a világ minden tája felé szétkürtölt figyelmeztetései, ha az elnöklő nemzet nem felel meg az elveknek? Mindegy lehet az EU-nak, ha a földrész egy központi fekvésű állama új pártdiktatúrát készít elő? Arról van szó, hogy (az EU) saját háza táján is megkövetelje a kifelé oly hangosan dicsért 'európai értékeket'" - zárta kommentárját a Süddeutsche Zeitung.
Ezt már olvasta?

Médiatörvény: még mindig hallgat az EU »

Címkék: