Török Gábor: miért változtatta a Fidesz nyolcszor az alkotmányt?

  Speciel engem, mint magánembert is érdekel a kérdés.Egész eddigi életem során összesen nem tudok ennyi – és ilyen fajsúlyos – törvénymódosító megmozdulásról.Szándékomban áll  összevetni az Emberi Jogok dokumentumokban c. könyvben összeírt különböző nemzeti alkotmányokkal, illetve az ezekhez hasonló, alapjogokat biztosító, ma sokat emlegetett kb 250 éves  amerikai alkotmány történetével, de nem most, hanem egy külön elemzésben. (Dénes Ottó)
Főoldal

 


2010. november 16., kedd, 20:55 • Utolsó frissítés: 12 órája
Szerző: hvg.hu

Önöknek ilyen nincs és nem is lesz – mondta az ellenzéknek a kétharmados többségre utalva egy mérsékelt konzervatív politikustól talán szokatlan stílusban Navracsics Tibor az alkotmánymódosítás parlamenti vitájában. De miért lett módosítva nyolcszor?
A Fidesz-KDNP az áprilisi választási győzelme óta immáron nyolcadik alkalommal módosította az alkotmányt, korábban erre egy teljes ciklus is kevésnek bizonyult. Mihez nyúltak hozzá és miért tették? Az első alkotmánymódosításra még a kormány megalakulása előtt került sor, május 20-án Navracsics Tibor, Rétvári Bence és Répássy Róbert javaslatára 306 igen szavazattal (a Jobbik is támogatta) döntött a parlament a legfeljebb 200 fős parlamentről és a miniszterelnök-helyettesi pozíció létrehozásáról. Kíváncsi a többi módosításra, és arra is, hogy miért lett módosítva? Török Gábor politológus blogján elolvashatja.

Mi volt a jászok és kunok különállásának jogalapja? »

© HVG Online Zrt. Minden jog fenntartva.

Címkék: