Orbán lenullázta a bankokat, most az ügyfelek szívatása jön

 
Hírszerző.hu
PROFIT

bulletNyomtatásbulletKüldés e-mailben Hírszerző információ bullet  2010. november 17. 12:14

Az év végére összességében az egész bankszektor profitja elillan. A pénzintézetek ugyanis komoly veszteségeket szenvednek el a svájci frank erősödése, a bankadó és a tartós kilakoltatási moratórium miatt. A pénzintézetek próbálnak a víz felett maradni, ezért a kormány várakozásaival ellentétben veszteségeik és a bankadó egy részét áthárítják ügyfeleikre.

Egyre rosszabbra fordul a hazai bankok helyzete, a közeljövőben ugyanis regionális versenyképességi előnyük elvesztése miatt anyabankjaik várhatóan kevesebb forrást biztosítanak majd számukra - állapítja meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán publikált stabilitási jelentése. A versenyképesség romlásának fő oka a bankadó, a kilakoltatási moratórium tartós fenntartása és az erős svájci frank. Mindez azt a veszélyt hordozza, hogy a magyar bankrendszer nem lesz képes támogatni a gazdasági fellendülést, ehhez ugyanis arra lenne szükség, hogy a pénzintézetek hitelezzenek, források híján azonban erre nem lesz módjuk.
Idén szeptemberben már 17 bank volt veszteséges, ami mérlegfőösszegüket tekintve a bankrendszer 25 százalékát jelenti, 2009 végén ez az arány 5 százalék volt. A bankok szeptemberben kimutatott vesztesége 100 milliárd forint volt, és ebben még nincs benne a bankadó második fele, amit decemberben kell befizetniük a pénzintézeteknek.
A bankok eszközarányos nyeresége a tavaly év végi 13-ról 2-2,5 százalékra esik év végére az MNB várakozása szerint, sőt lehet, hogy a konszolidált nyereség nulla százalékra jön ki, mert a bankok többségéhez tartozó pénzügyi vállalkozások lehúzhatják az eredményeket. Az MNB szakértői emellett hangsúlyozzák, hogy az említett veszteség az egész bankrendszerre vonatkozik, a rendszeren belül azonban jelentős és növekvő eltérés van a bankok között: egy kis csoportjuk nyereséges marad, a többinek pedig növekszik a vesztesége. Az MNB ugyanakkor hangsúlyozza azt is, hogy az említett negatív hatások nem veszélyeztetik a pénzügyi stabilitást, mivel a hazai bankok tulajdonosi háttere erős, és tőkeellátottságuk is megfelelő.
Így nem hárítja át a bankrendszer a bankadót
A hitelkamatokat és a díjbevételeket 7-8 százalékban emelték a bankok meglévő ügyfeleiknél, amivel kis részben kompenzálták az erős svájci frank miatti értékvesztés vagy a bankadó miatti veszteségüket. Azt nagyon nehéz megállapítani, hogy pontosan melyik negatív hatás milyen arányban ösztönözte a bankokat ügyfeleik továbbterhelésére, az viszont biztos, hogy mind a hitelezési veszteségek, mind a bankadó nagyon súlyosan érintette a bankokat, ennélfogva az ügyfelek a megnövekedett terhekben részben valószínűleg a bankadót fizetik.
Ez megkérdőjelezi azt a kormányzati álláspontot, hogy a bankok nem fogják továbbhárítani a lakosságra az extraterhet, és inkább a Költségvetési Tanács véleményét valószínűsíti, mely szerint a bankadó egy részét elkerülhetetlenül a lakosság fogja megfizetni.
Egyre több hitel dől be
A jegybank arra számít, hogy a javuló gazdasági környezet miatt a következő években élénkülni fog a hitelkereslet, a bankrendszert hátrányosan érintő közelmúltbeli változások miatt azonban komoly a kockázat, hogy a gazdaság szereplői nem jutnak elegendő forráshoz, melynek következtében a kilábalás elhúzódik.
Az MNB szerint a közeljövőben még tovább növekszik a nem teljesítő hitelek aránya, jövőre a háztartások és a vállalatok rossz hitele összességében meghaladhatja a 15 százalékot a teljes hitelállományon belül. Ez az arány idén szeptemberben a vállalatoknál 12,6, a háztartásoknál 10,5 százalékot ért el.
Hazánk kockázati megítélése 2010 június eleje óta tartósan romlott és elszakadt a régiótól, a piac pedig különösen érzékeny a hazánkkal és különösen a jövő évi költségvetéssel kapcsolatos hírekre. A kormány ősszel bejelentett akcióterve stabilizálhatja a költségvetés pozícióját, azonban hosszú távon fenntarthatósági problémákat okozhat - jegyzi meg a stabilitási jelentés. A jegybank úgy látja, az idei és a jövő évi hiánycél teljesülhet, az szja-csökkentés javíthatja a háztartási ügyfelek hitelképességét, a társasági adócsökkentés pedig ösztönözheti a beruházásokat. A másik oldalon azonban a különadók rontják az adórendszer kiszámíthatóságát, visszafogják a beruházásokat, a szerkezeti reformok elmaradása pedig pár éves távlatban gyengíti a költségvetés fenntarthatóságát.
A magán-nyugdíjpénztári rendszert érintő lépések is növelik a költségvetés fenntarthatóságának kockázatait, ugyanis a kormány a pénztárakból szerzett egyszeri bevétellel tervezi elfedni az intézkedései nyomán megugró költségvetési hiányt. Ezzel az a probléma, hogy amikor majd ezek az egyszeri bevételek elapadnak, nem biztos, hogy fenntartható marad a költségvetés, ugyanis a költségvetés bevételeinek jelentős csökkentéséhez a kormány nem hajt végre olyan szerkezeti átalakításokat a kiadási oldalon, amelyekkel hosszú távon csökkennének az államháztartás finanszírozási problémái.


KOMMENTEK
25 HOZZÁSZÓLÁS
Nekem egyébként még az tetszene, ha megnyírbálnák a felügyelőbizottságokat, meg egyéb nem fontos kiadásokat. Meg azért mégiscsak jó lenne a korrupciót visszaszorítani...
textbubble
B bullet32010. november 19., 13:08
Egyet értek, sok a lopás. De igazán nincs mit tenni, ez mindenhol így van; ki kell termelni, ez nem annyira nagy kiadás, simán belefér, ha erős a gazdaság.
Viszont bármi történik, mindig siránkozunk. Csak az lenne a jó a magyarnak, ha hirtelen lenne mindenre pénz. Értsük meg, hogy valahonnan el kell venni.
Ha sok a közalkalmazott, az a baj, ha leépítik, az a baj.
Ha megmentjük a bankokat, az a baj, ha adóztatjuk, az a baj.
Ha a gyermekeseket nem segítjük, az a baj, ha segítjük, az a baj. BTW, szerintem jogos, hogy akinek nincs gyereke, az többet adózik.
textbubble
B bullet32010. november 19., 12:57
B:
Bocsánat, az első három sorom nem neked, hanem butácskának szól.
Bár állításod azon része szerintem nem igaz, hogy nincs pénz. Kérésre sorolom, hogy hova, kinek fizettem én fölöslegesen százezreket anélkül, hogy bármit kaptam volna cserébe.
ebből és sokunk pénzeiből egyesek remekül, mondhatnám, aránytalanul luxus módon élnek szegény kis hazánkban. Közéjük tartoznak a bankvezérek, de sok közpénzből élő pali is.
textbubble
Ferke bullet32010. november 18., 18:03
B:
Én ugyan magamtól be nem tenném a lábam egyetlen bankba se, de B bizonyára nem tudja, hogy a jövedelem hivatalos útja manapság bankszámlára utalással történik. Hogy miért nem tudja, azt meg én nem tudom.
Az az állítás meg, hogy a bankok nem hárítják tovább a bankadót az ügyfelekre, a nyilatkozó teljes tájékozatlanságáról, hozzá nem értéséről tanúskodik - jó esetben.
Ha jól emlékszem, az illetékes pali a különadóval kapcsolatban nem átallotta kijelenteni, hogy a szolgáltatók éles versenye miatt ez nem hárul át a fogyasztókra.
Megkérdeztem a nyilatkozót, hol van mondjuk az áramszolgáltatók között éles verseny, választ mind a mai napig nem kaptam...
textbubble
Ferke bullet32010. november 18., 17:58
Van, aki azt gondolta, hogy egy-csapásra lesz pénz?! Mégis honnan? Valahonnan el kell venni, mert nincs. Nem logikus, hogy az extra profitot termelőktől vegyünk el? Nyilván nem tudják az egészet az ügyfelekre hárítani, tehát érdemes meglépni.
Hosszú távon pedig CSAK a gazdaság élénkítéséből és a fekete-gazdaság csökkentéséből lesz pénz, egyébként előbb-utóbb csődbe megyünk. Tehát adócsökkentés (pl. SZJA) kell, és sok munka.
textbubble
B bullet32010. november 18., 14:46
Azok, akik ennyire utálják a bankokat be se tegyék oda a lábukat, nem csöngetnek be senkihez, hogy "olcsón adunk pénzt kamatra".
Akinek meg szüksége van a pénzükre, az fizesse meg a szolgáltatásukat. A többi ócska agymosott duma, szájtépés.
textbubble
butácska bullet32010. november 18., 13:56
toncsika
Ugyan az iszlám tényleg tiltja a kamatszedést,de azért szépen müködik a muszlim világban a pénzvilág.Csak a kamatot -megfelelö formában szerkesztett szerzödésben rögzítve- ajándéknak hivják.A kamatos kamat melegetése meg a pénzvilágban való járatlanságodat bizonyítja.Te is a banki betéted után kamatos kamatot kapsz.Minden évben jóváírják a kamatot a számládon és a következő évben már az igy növelt töke után számolják az akkor érvényes kamatösszegget.
textbubble
mendson bullet32010. november 18., 07:37
NA DE ÁLLJON MÁR MEG A MENET !
ILYEN NAGY ELÁNNAL MÉGISCSAK TULZÁS A „MÉRVADÓK” ÜLLEPÉT FÉNYESRE TISZTOGATNI.
HOGY NE TÁVOLODJUNK EL TULSÁGOSAN A PRÓZAI VALÓSÁGTÓL, AMELY UGY NÉZ KI LEGALÁBBIS ALULNÉZETBÖL, HOGY A BANKOK VÉGEREDMÉNYBEN PUSZTÁN ADÓSSÁGOT TERMELNEK ,
AMELY ELVISELHETŐ ADDIG A SZINTIG, HOGY A GAZDASÁGI JÖVEDELEMEZŐSÉGE KÉPES FEDEZNI ILL. KITERMELNI A KAMATOKAT.
EZEN SZINT FELETT A BANKOK HITELEZÉSE KIFEJEZETTEN KÁRTÉKONY.
SŐTT A TERMÉSZETE AUTOMATIKUSAN ÁTCSAP ROMBOLÓBA ÉS FOSZTOGATÓBA.
VONATKOZIK EZ KÜLÖNÖSKÉPPEN A KAMATOS KAMAT RENDSZERÉRE AMELY MIKÖZBEN
BEBETONOZZA A BANKI KÖVETELÉS TÖRVÉNYI VÉDETTSÉGÉT, SZÁNDÉKOSAN VÉDTELENSÉG BEN TARTJA AZ ADÓST.
MÁRPEDIG MINEKUTÁN A RENDSZERBŐL KÖVETKEZŐEN AUTOMATIKUSAN ELŐÁLL AZ
A HELYZET HOGY AZ ADÓSOK AZ ADÓSSÁGOT SEMMIKÉPPEN SEM LESZNEK KÉPESEK KIFIZETNI, MERT ANNYI PÉNZ SEHOLSEM ÁLL RENDELKEZÉSRE.
NEM MARADHAT MÁS MINT A TÖMEGES BECSŐDÖLÉS, ILL. A BANKÓPRÉS FELPÖRGETÉSE
VAGY PEDIG AZ UT VÉGÉN A FORRADALOM, MERT HÁBORUZNI MÁS NEM BIZTOS HOGY TUTI
BUSINESS.(lásd Irakot ill. Afganisztánt)
(és még érdemes volna elgondolkodni azon hogy pl. a kamatos kamatrendszer tiltásával miért tesz szert nid nagyobb tekintélyre az Iszlám vallás)
textbubble
toncsika bullet32010. november 18., 00:37
Orbán több fronton küzd Magyarorszá ellen. Az első vonalban csak a forintra mér kormánytevékségével brutális csapásokat, ennek a következmény a forint általános árfolyam esése. A másik front az EU-zóna iránti nemzetözi kételyek jogosságának alátámasztása egy-egy markáns menyilvánulásával, hiszen melyik közösségben elfogadható egy tagállamtól ilyen magatartás, hogy "a mi dolgunkba nehogy beleszóljanak, mi csa az EU-S pénzeket kérjük." "És különben is utáljuk a kapitalistákat, a multikat és most volt fülke forradalmunk." Az EU zóna iránti bizonytalanság pedig remek menekülő valutává teszi a svájci frankot. Ás ez az ami a Ft saját árfolyamvesztésén felül a svájci frank szárnyalását is hozzáadva elreptette a hiteleket olyan magasságokba ahol sokan már csak integethetnek utána, meg a házuk után is. Na és akkor még csak most fog jönni a válság adók áthárítása a fogyasztókra.
textbubble
LLL bullet32010. november 17., 22:20
Na igen, Redivivus-nál a pont. Nem is tudom, melyik dokumentumfilmben hangzott el, hogy a gazdaságot a hitelezés mozgatja. Nem véletlen, hogy a 2 évvel ezelőtti válságból azért (is) volt olyan nehéz a kilábalás, mert a bankok baxtak hitelezni, nemcsak a lakosságnak, cégeknek, hanem egymásnak is.
Szóval igazából addig jó nekünk, amíg a bankoknak is jó :S
Megnézem én majd, hogy a Vezér híveinek mennyire lesz nagy a szája, miután majd elkezdenek a már említett díjak emelkedni... Mert hogy fognak és a szokásost meghaladó mértékben, az szinte borítékolható :S De ne legyen igazam.
textbubble
Mr.Brown bullet32010. november 17., 22:09
@ csaki lajos:
Te Lajos, ne adj nekik ötleteket, mert megcsinálják! :D
Szegény hülye agymosott zombik! Tudom, nehéz nektek ezt felfogni, de nyereségesen működő bankok nélkül a gazdaság egyszerűen MŰKÖDÉSKÉPTELEN! (Javasolt irodalom: Gr. Széchenyi István: Hitel). Itten nálunk ugyanis kapitalizmus van, drágáim, még ha ti ezt nehezen is fogjátok. A kapitalizmusban pedig mindenki profitot akar csinálni, értitek, picinyeim? Azt a rendszert,m amiről Viktor barátotok (és nyomában persze ti is) fantáziál, egész másképpen hívják! Olyan kapitalizmus pedig, amiről Viktorka hablatyol, nem létezik... Persze, a süket szöveg csak nektek szól ám, a "fiúk" belső használatra egész más világot építenek - maguknak.
textbubble
Redivivus bullet32010. november 17., 20:19
Mindjárt sírok is egy nagyot! Szegémy bankok!
Jajajjajajjjajajjajajjjjj!
Gondolkodjon már mindenki!
Milyen csőd? Milyen veszteség?
Az a Bank amelyik veszteséges, annak úgy kell!
Egyébként meg nem kell különadó vahgy egyéb, a Bank ígyis-úgyis emeli a tarifákat!
Amit azért ajánlok mindenki figyelmébe, hogy a Bank -szegény-, nem fizet a ternzakciós jutalékok és egyéb jutalékok után áfát, adót, egyszóval semmit nem kell fizetniük!
Jajjjajjaajjjjajjjaajjajjjjjj!
textbubble
Boros Róbert bullet32010. november 17., 19:31
karman: sztem senki sem "sajnálja" a bankokat, megélnek azok a jég hátán is. Pusztán arról van szó, hogy azt hallottuk a Vezértől, hogy "mostantólhúdejólesznekünk" és íme, egy újabb bizonyíték, hogy ezentúl még többet fizetünk, mivel a bankok nem lesznek hajlandók a profitjuk kárára lenyelni a bankadót, majd szépen visszaterhelik a plusz adót az ügyfelekre, mondjuk a lakáshitelek törlesztőjének emelésével, számlavezetési díjak / tranzakciós díjak drágításával... Welcome to the real world!
textbubble
Mr.Brown bullet32010. november 17., 19:01
Ha egy vállalkozásnak plusszköltségei vannak azt milyen más úton tudja ellentételezni. Hát bevételt (árat) növel. Ezzel él mindenki aki tud és pont. Tehát ha viktor költséget csinál akkor ez van.
textbubble
ezusthaju bullet32010. november 17., 18:57
fallosz!
A múltkor a Hírtv-n már káoszról ,fejetlenségről és össze vissza beszédről hablatyoltak. Meg is lepődtem.
A mondanivalóddal amúgy teljes mértékben egyet értek. Max annyi a hozzáfűzni valóm,hogy már az mr1 is csatlakozott az általad említett médiákhoz ..
kisschwarcz!
Elolvastad mit írsz alá? Meg is értetted? Ha nem a szerződés szerint jártak el pereld be őket. Ha meg nem tájékozódtál rendesen aláírás előtt akkor ne panaszkodj! Vállald azt amire szerződtél!
textbubble
Makk Marci bullet32010. november 17., 18:28
Mocskos tróger banda!
textbubble
Solva bullet32010. november 17., 18:21
"A kormányon kívül szerintem mindenki tudta előre, hogy a bankok (plusz a távközlési és energetikai cégek) át fogják hárítani az adóemelést az ügyfelekre."
Tévedés. A népakarat levezetéséből így is számoltak. (aki nekünk ennyi hatalmat ad az tényleg hülye, hát fizessen)
A többi már a hírtv, m1, duna, echo nevű szennycsatornák kommunikációs ujjgyakorlata.
textbubble
fallosz bullet32010. november 17., 17:30
A hitel felvétele előtt megállapodunk 23% kamatban a szerződés megküldésekor meg 29% lett erre varjon gombot a szegény bank. Szívem szerint még több adót vetnék ki rájuk. Gusztustalan valamennyi, OTP, CIB kerüljétek el őket nagy ívben!!!!!
textbubble
kisschwarz bullet32010. november 17., 16:10
A kormányon kívül szerintem mindenki tudta előre, hogy a bankok (plusz a távközlési és energetikai cégek) át fogják hárítani az adóemelést az ügyfelekre.
textbubble
Viktatúra bullet32010. november 17., 15:35
A bankokon kívül több ezer eladósodott MAGYAR vállalkozás van. Ezek a szegény bankok eddig horribilis nyereséget termeltek, és emellett horribilis pénzeket fizettek ki reklámokra, a felső vezetők rendezvényeire, stb... Ha valaki sajnálja a bankokat az szervezzen nekik pénz gyűjtést. Amilyen buta nép a magyar biztos sok összegyűlne.
textbubble
karman bullet32010. november 17., 14:27
Még a végén elsírom magam, még hogy a bankok veszteségesek...jól beetetnek benneteket, és még el is hiszitek.
textbubble
mabo bullet32010. november 17., 14:14
nehogy a bankszamlankra is ratenyereljenek
textbubble
csaki lajos bullet32010. november 17., 14:07
A "Csipkerózsikák" / 2/3 / ,kezdenek ébredezni álmukból.
textbubble
MATA2 bullet32010. november 17., 14:01
Ohh, ki hitte volna, hogy mi (a Zemberek) fizetjük majd meg a bankok plusz terheit...?
textbubble
Mr.Brown bullet32010. november 17., 12:46
Hát igen hülye volt aki elhitte, hogy a sarc adókat le fogják nyelni az érintettek ! Tudta ezt orbán is, csak ahogy szokott röhögött magában, hogy megint jól átvágtuk a népet !
az érintetteknek ezer lehetősége van a terhet áthárítani a fogyasztóra, amit meg is tesznek és a kormány szégyentelenül azt fogja mondani- ha megszólal egyáltalán - hogy erről nem tehet és a balhét átkenik az adóval érintett cégekre !
450-500 Md ft-ot lehetett volna megspórolni a szja-val, ha ezt az ocsmányságot nem vezették volna be, ugyanis a törvénykezők és pénzéhes cimborái zsebében marad ez a be nem folyó Szaj, mert ezek abban a sávban adóztak volna, ahoj a szja kulcs magasabb volt. Jól ktalálták maguknak, hogy miként kell és lehet meglopni az adófizetőket!
szégyentelenül minden közjogi intézményt maguk alá gyűrnek és szatócsok irányítása alá kerül az ország, a balga magyar pedig azt lesi, hogy ugyan neki esik-e le egy kis morzsa valahonnan ! persze nem fog, amikorra észbe ( ??? ) kap, akkora már a házára...saját bankszámlájára is rátenyerelt a nagy nemzeti hős és semmire való s...ggnyalói
textbubble
lala bullet32010. november 17., 12:42

Címkék: