Nem mindenki bukja a nyugdíját, ha nem lép vissza az állami rendszerbe

VÉGRE VALAMI BIZTATÓ A SOK RIASZTÁS MELLÉ.(??)  Egy többgyermekes apának nem mindegy, hogy utódai a megtakarításaikból kell éljenek öregkorukban, vagy a munkáltatójuk általi befizetés (24 %) is ad valamit hozzá?  Kiderült, hogy mindeddig tévesen számítgattam a nyugdíjakat. A mai befizetésekből a mai “nyuggereket” (köztük engem is) fizetnek.Ez már régóta így van. A jövőre nézve ebből előre megtakarítást nem lehet remélni semmit sem. Tehát mi marad a srácaimnak?? Az a bizonyos 8.5 – 10 % (vagy mennyi, mivel itt semmi sem érvényes belátható távon) (D.O.)
Főoldal 

 

2010. november 24., szerda, 21:29 • Utolsó frissítés: 21 órája
Szerző: hvg.hu

Matolcsy György gazdasági miniszter bejelentése szerint jövő februártól nem lesz állami nyugdíja annak, aki nem lép vissza az állami pillérbe. Ám a szerzett jogok - ily módon a nyugdíjjogosultság - védelme a hatályos törvények szerint mindenkit megillet, ezért aki megszerezte a nyugdíjjogosultságot, annak jár állami nyugdíj - hangsúlyozta a hvg.hu-nak nyilatkozó nyugdíjszakértő. És ez szerinte független attól, hogy a jogosult visszalép-e az állami pillérbe vagy sem. képeink 340
Aki tehát a nyugdíjkorhatárt eléri, azaz legalább 62 éves és van 20 év szolgálati ideje, hiába marad magánnyugdíjpénztár-tag, meg kell, hogy kapja nyugdíjának a 75 százalékát az államtól.
A gazdasági miniszter azt is bejelentette, hogy aki nem lép vissza az állami pénztárba, annak nyugdíjába nem számít bele majd az a 24 százalék tb-járulék, amit a munkáltatója fizet utána. Hiába tölt még munkaviszonyban vagy más, nyugdíjjogosultságot eredményező jogviszonyban időt (gyeden van, munkanélküli, saját maga után fizet nyugdíjjárulékot), az állam a bruttó bére után 24 százaléknyi nyugdíjjárulékot beszed még tőle nyugdíjazásáig. Az új szabály értelmében aki magánnyugdíjpénztár-tag marad, az csak a magánnyugdíjpénztárba folyó, 10 százaléknyi munkavállalói járulékból részesül.
Csakhogy - a hvg.hu-nak nyilatkozó nyugdíjszakértő szerint - a munkáltató által fizetett 24 százalékos tb-járulék ma sem számít bele senkinek az állami nyugdíjába. Annak ellenére sem, hogy a társadalombiztosítási ellátások fedezetéről szóló törvény szerint a járulék jelenleg az Állami Nyugdíjalapba folyik be, ahol a folyó nyugdíjak kifizetését fedezi - hangsúlyozta a nyugdíjszakértő.
© HVG Online Zrt. Minden jog fenntartva.

Címkék: