Mozart a legjobb orvosság

 
Fejlesztheti gyermekeink képességeit a zenehallgatás, különösen, ha Mozartot játszunk nekik. Egy amerikai tudós szerint az osztrák zeneszerző rendezett, tiszta dallamai leginkább a kicsik rendszerességre szoktatásában játszhatnak szerepet.
DSC01680
Mozart szülőháza (Salzburg)
mh összeállítás
Régóta tudjuk, hogy a rendszeres zenehallgatás jó hatással lehet általános közérzetünkre. Egy amerikai kutató most azt állítja, megtalálta a célnak leginkább megfelelő zeneszerzőt: Wolfgang Amadeus Mozartot. Don Campbell, a „Mozart-hatás” (Mozart Effect) című könyv szerzője szerint a zene gyógyító hatása annál erősebb, minél rendezettebbek benne a dallamok. Az osztrák zseni szerzeményeinek rendezettsége és tisztasága ezért tökéletes eszköz lehet a zeneterápia számára – tette hozzá. 
                                                                                                             
DSC00547
Mozart szobor St Gilgen főterén
Mozart zenéjének gyógyító hatásával már az 1950-es években foglalkoztak francia kutatók. Az ötven évvel ezelőtti kísérletekben azt vizsgálták, milyen hatással vannak a Mozart-művek a beszéd- és kommunikációs zavarokkal küzdő gyermekek kezelésében. A kilencvenes években a zeneszerző műveit az Egyesült Államokban a térbeli tájékozódás javítására, míg Angliában az epilepszia gyógyítására használták. Egy 1997-ben végzett tudományos kísérlet azt bizonyította be, hogy a zene hatására megnőtt a koraszülött csecsemők túlélésének esélye, az Egyesült Államokban pedig nemrég az alkalmassági vizsgákon teljesítettek jobban a zeneértő fiatalok.
DSC01703
Mozart lakóháza (Salzburg)
DSC01677
Egy szoba Mozart szülőházában
„Naivság lenne azt hinni, hogy a zene bárkit okosabbá tesz, vagy segít az azonnali elalvásban, de tény, hogy minden, amit fülünk érzékel, emberi nyelvvé, más szóval érzelmeinket kifejező eszközzé válik” – mondta Campbell.  
Mozart zenéjében rengeteg ismétlődő minta szerepel, amit a gyermekek különösen szeretnek, mert a fülük könnyebben alkalmazkodik a ritmushoz. A gyermekek akkor fejlődnek a legjobban, ha egy előre kialakított napi rutin szerint élnek. A zene egyfajta „hangjelzőként” szolgál, ami jelentősen megkönnyítheti a szülők dolgát. „A lefekvésre való felszólítás helyett sokkal egyszerűbb lesz majd lejátszani a megfelelő zenét, melyet a kicsit azonnal megértenek majd” – fejtette ki Campbell. A tudós szerint a szülőknek minden alkalmat meg kell ragadniuk az éneklésre, akár a főzést és a mosogatást is. „Fontos, hogy a felnőttek ne féljenek kiereszteni a hangjukat a gyermekük előtt” – tette hozzá.                                      
Az amerikai zeneszakértő ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a túl sok és túl hangos zene akár káros is lehet. Amikor egy újszülött kikerül az anyaméhből, a mobiltelefonok csörgésétől a testvére kiabálásáig rengeteg zajt kell megszoknia. A dallam szeretetére nevelés mellett tehát arra is figyelnünk kell, hogy a gyerekeket ne érjék káros hanghatások. „A modern világban néha a csend a legjobb zene” – mondta Campbell.
2004. november

Címkék: